У шотландській глибинці виявлений невідомий шедевр Леонардо да Вінчі вартістю 156 млн доларів

06 серпня 13:35

Картині близько 500 років і на ній зображена біблійна героїня Марія Магдалена разом із сином. Експерти з живопису припускають, що це могла бути остання робота Леонардо да Вінчі.

 

У розпорядженні аукціону Sotheby's несподівано виявилася, можливо, остання робота Леонардо да Вінчі вартістю приблизно 156 млн доларів. Принесла це полотно експертам шотландський лікар Фіона Маклар, не уявляючи, що це за картина і сподіваючись продати її хоча б за невелику суму, щоб виправити справи, які похитнулися через фінансову кризу, пише британський сайт журналу People.

Невідома картина великого майстра, що зображає жінку з немовлям, належала родині Маккларенів з 1960-х років і висіла на фермі останні 11 років відтоді, як Фіона та її мати перебралися туди подалі від Лондона в 2001 році.

59-річна Фіона з жахом згадує, що під час ремонту на фермі навіть не визнала за необхідне захистити картину від будівельного пилу. «Полотно було подарунком мого батька-лікаря від одного з його пацієнтів», - розповіла лікар.

«Довгі роки ми вважали, що на ньому зображена Діва Марія з Ісусом, проте дослідження показали, що червоний колір шат жінки вказує на те, що це Марія Магдалена», - стверджує Фіона.

На думку глави шотландського офісу аукціонного дому Sotheby's Гаррі Робертсона, картині близько 500 років і на ній зображена біблійна героїня Марія Магдалена разом із сином. Ціна полотна може перевищити 156 млн доларів.

Незважаючи на те, що останнє слово в питанні автентичності картини залишається за фахівцями з Hamilton Kerr Institute при університеті Кембриджа, вже зараз всі експерти з живопису, які бачили полотно, одностайні з «першовідкривачем» цього дива. Робертсон і його численні колеги вважають, що навіть якщо да Вінчі лише створив основу полотна і віддав його завершувати одному зі своїх учнів, це не знижує його культурної цінності і не позначиться на естімейті і інтересі колекціонерів. Фахівці з історії мистецтва впевнені, що на картині зображена Марія Магдалена з сином.

Сайт газети Daily Mail наводить свідчення того, що картина належить пензлю да Вінчі або його учнів. Так, про це говорить зовнішня схожість зображеного на картині немовляти з іншими дітьми, які писав да Вінчі і V-подібний проділ на голові Марії Магдалени, характерний для школи італійського генія. Ще одна ознака того, що картина була написана Леонардо да Вінчі: другий пальчик на нозі немовляти трохи довший, ніж великий.

Після того як всі формальності будуть улагоджені, господиня картини планує продати шедевр в один з провідних світових музеїв. !zn

Читайте також:

У США пустять з молотка колекцію з 3 млн зображень зірок Голлівуду

У Києво-Печерській Лаврі відкриється унікальна виставка стародавніх скарбів

Пейзаж Джона Констебля встановив рекорд вартості на торгах Christie's