У Національній лондонській галереї відкрилася незвичайна "гола" виставка

10 липня 18:35

За задумом автора проекту, "гола" експозиція повинна нагадати глядачеві ні про що інше, як про "Метаморфози" стародавнього поета Овідія. В одній з історій цього циклу мисливець Актеон застає богиню полювання Діану, що готується до купання, за що норовлива богиня карає мисливця-вуайериста, перетворивши його на оленя, якого згодом загризли його ж власні собаки.

 

Незвичайна виставка відкрилася в британській Національній галереї. Відвідувачам експозиції пропонується милуватися живими голими жінками. Та не просто милуватися, а підглядати за ними. Головні учасниці цього свята вуаєризму погодилися митися весь день безперервно на радість глядачам, повідомляє Guardian.

Уявіть собі: ви входите в абсолютно темне приміщення, а через кілька секунд, коли очі звикають до мороку, розумієте, що в центрі простору, куди ви потрапили, знаходиться ще одна кімната. Тримаючись за стіну, ви підходите до неї і притуляєтеся носом до замутненого вікна. Скло непрозоре, але в ньому відкололи краєчок, за який можна зазирнути і побачити голу дівчину, яка миється у ванній, або чепуриться перед дзеркалом, або готується до сну.

Продовживши бродити по затемненому виставковому залу, ви знайдете ще багато місць, куди можна заглянути: замкова щілина двері, трохи прочинені стулки жалюзі, напівпрозорі ширми. На цій дивній виставці будь-який відвідувач мимоволі перетворюється в вуайериста.

Варто зазначити, що в неймовірно респектабельної і консервативної лондонській Національній галереї ніколи раніше нічого подібного не проводилося. За словами організатора виставки Марка Воллінгера, задумуючи цей проект він зовсім не розраховував заробити грошей на еротоманії і відвідувачах кінотеатрів для дорослих.

Згідно з концепцією автора проекту, "гола" експозиція повинна нагадати глядачеві ні про що інше, як про "Метаморфози" стародавнього поета Овідія. В одній з історій цього циклу мисливець Актеон застає богиню полювання Діану під час готування до купання на березі лісового озера. Норовлива богиня покарала мисливця-вуайериста, перетворивши його на оленя, якого згодом загризли його ж власні собаки.

Уоллінгер вважає, що виставка допоможе глибше дослідити питання пильної уваги чоловіка до оголеного жіночого тіла. Крім того, дивитися на глядача що підглядає може бути не менш цікаво, ніж підглядати самому, впевнений художник. !zn

Читайте також:

У Києві стартувала Arsenale 2012. Топ-10 проектів, які варто подивитися


У Львові відкрилася виставка французьких імпресіоністів «Нормандія в живописі»

У Києві під Гаванським мостом з'явиться арт-галерея сучасного мистецтва