У Києві презентують відреставрований шедевр українського німого кіно

04 грудня 16:09

Документальна стрічка про будівництво Туркестано-сибірської магістралі Турксиб («Сталевий шлях», Востоккіно, 1929) вважається одним із найяскравіших зразків радянського документального кіноавангарду.

 

Національний центр Олександра Довженка 19 грудня в рамках циклу «КОЛО Дзига» представить в арт-просторі «Мін» відреставрований авангардистський шедевр українського режисера Віктора Туріна Турксиб («Сталевий шлях», Востоккіно, 1929) з живим музичним супроводом від групи BRONNT INDUSTRIES KAPITAL (Великобританія ).

Документальна стрічка про будівництво Туркестано-сибірської магістралі - нарівні з «Людиною з кіноапаратом» Дзиги Вертова - вважається найяскравішим зразком радянського документального киноавангарда.

Неосяжні простору середньоазіатських пустель, бавовняні плантації, середньовічний побут місцевого народу - все це показано в фільмі з непідробним ліризмом і вишуканістю. Залізниця, яка повинна з'єднати Азію і далекого Сибіру, ​​стає магістраллю зустрічі цивілізацій, по якій технічний прогрес невблаганно вдирається в медитативну пастораль мирних казахів.

Маловідомий у СРСР і сучасній Україні, «Турксиб» справив величезний вплив на розвиток британського документального кіно і отримав у Британії культовий статус.

Bronnt Industries Kapital - музичний інді-проект з Брістоля, створений продюсером і мультиінструменталістом Гаєм Бартель (Guy Bartell). В арсеналі проекту - три студійні альбоми Virtute et Industria, Häxan and Hard for Justice, випущені обмеженим тиражем на британських і німецьких незалежних леблах. Бартел підкреслює своє захоплення італійськими кримінальними фільмами, низькобюджетними трилерами і документальним кіно, які вплинули на створювану ним музику.

Вхід на захід вільний, за списком. Список запрошених складається на сторінці події у Facebook. !zn

Читайте також:

Кращим європейським фільмом року стала картина Міхаеля Ханеке «Любов»

Названий лонг-лист документальних фільмів-претендентів на «Оскар»

Кращим незалежним фільмом року стала картина «Королівство повного місяця»