У Німеччині стартує 63-й кінофестиваль "Берлінале"

07 лютого 10:43

На "Берлінале" покажуть 404 стрічки з 70 країн. Україна буде представлена підбіркою відреставрованої вітчизняної кінокласики і трейлерами нових фільмів.

 

63-й міжнародний кінофестиваль "Берлінале" відкриється у четвер у Берліні. До 17 лютого на форумі будуть продемонстровані більше 400 фільмів із 70 країн світу. Про це повідомляє прес-служба кінофестивалю.

Фестиваль відкриє позаконкурсна драма "Великі майстри" китайського режисера Вонг Кар-Вая. У цьому році він також очолює основне журі. До його складу увійшли також американський актор Тім Роббінс, режисер Сюзанна Бор з Данії, німецький режисер Андреас Дрезен, оператор Еллен Керас зі США, іранська художниця і режисер Ширін Нешат і грецька кінематографістка Афіна Рахель Цангарі.

У головній програмі кінофоруму покажуть 24 фільми, 19 з яких будуть змагатися за нагороди, а інші п'ять будуть демонструватися поза конкурсом. За призи - "Золотого" і "Срібних ведмедів" - будуть боротися, зокрема, кінострічки зі США, Франції, Німеччини, Росії, Польщі і вперше з Казахстану. Серед короткометражок будуть конкурувати 27 робіт з 20 країн. Українські фільми в офіційну програму фестивалю не потрапили.

На червоній доріжці "Берлінале" можна буде побачити таких голлівудських зірок, як Метт Деймон, Ніколас Кейдж, Джуд Лоу і Енн Хетевей. В Берлін приїдуть і такі європейські знаменитості, як Катрін Деньов, Жюльєт Бінош та Ізабелла Росселіні.

Центром світової кінематографії у наступні дні буде Потсдамська площа ву центрі німецької столиці, де будуть відбуватися прем'єрні покази і прес-конференції для 4 тис. акредитованих журналістів.

20 тис. фахівців зі 130 країн очікує Європейський кіноринок - виставковий захід "Берлінале". Тут і український стенд з підбіркою відреставрованої вітчизняної кінокласики, і трейлери нових фільмів.

Крім того, в одному з місцевих кінотеатрів 11 лютого відбудеться показ фільму Олександра Довженка "Земля" з музичним супроводом в живому виконанні етно-групи "ДахаБраха".

У рамках творчої майстерні "Берлінале", так званому "кампусі талантів", свої роботи представить молодий український режисер Дмитро Сухоліткий-Собчук.

Переможців цьогорічного берлінського МКФ оголосять 16 лютого. !zn

Читайте також:

Disney виклала в інтернет короткометражку-номінанта на "Оскар"

Найкращим незалежним фільмом року стала стрічка "Королівство повного місяця"

Канни-2012 - любов і ненависть "у тумані"

Найкращим європейським фільмом року стала стрічка Міхаеля Ханеке "Кохання"