У Національній опері України розгорається кадровий скандал

08 квiтня 16:07

У Національній опері назріває "творчий" скандал, пов'язаний з ротаціями в керівництві трупи. Скривджена сторона навіть застосувала суворий епітет "репресії".

 

Зірка світового балету, прославлений танцівник Денис Матвієнко, що донедавна виконував обов'язки керівника балету Національної опери України, заявив, що "в Україні відбувається знищення культури, а те, що трапилося з ним (звільнення з посади художнього керівника) у стінах цього театру, можна назвати "репресіями".

Півтора року - публічно - Матвієнко був презентований театром як керівник балетної трупи Національної опери України. Але у Міжнародний день театру - 27 березня 2013 року - його ім'я зникло з розділу "керівництво" і було переміщено у розділ "солісти" на офіційному сайті.

На думку Матвієнка, за цей час він виконував всі обов'язки художнього керівника, а також мав право підпису. Прославлений танцівник говорить: "Зі мною так не чинили ні в одному театрі світу! Я щиро вірив, що зможу підняти рівень балету в Україні і зможу повернути наш театр на світову балетну карту. Я знаю, що моя робота необхідна артистам і глядачам. Але, на жаль, не потрібна керівництву цього театру".

Частина балетної трупи підтримувала яскраві презентативні проекти, ініційовані танцюристом і худруком. Інша частина трупи стала до нього в опозицію, інспірувавши листи та скарги у міністерство культури України. За короткий термін у довіреному прославленому митцю балетному підрозділі театру зроблено чимало яскравих кроків. Запрошення на сцену зірок світового балету, ініціювання постановки балету "Баядерка" Мінкуса, який став одним з найбільш помітних подій театрального сезону у столиці.

Коментуючи ситуацію у зв'язку з усуненням Матвієнка від справ, керівництво Національної опери заявило, що Матвієнко був зарахований на посаду артиста балету - провідного майстра сцени Національної опери України в листопаді 2011 року згідно з його заявою. З того часу і по сьогоднішній день його статус не змінювався.

"В театрі існувала вакантна посада художнього керівника балету, яку Матвієнко не займав. На цю посаду призначено народну артистку України Аніко Рехвіашвілі", - лаконічно резюмували в керівництві театру.

Аніко Рехвіашвілі закінчила студію при ансамблі народного танцю П.Вірського. Лауреат конкурсу імені Лифаря. У 1995 році створила трупу "Сузір'я Аніко" (пізніше "АНІКО-БАЛЕТ"). У 1990 році отримала диплом Київського інституту культури (кафедра хореографії). Працювала балетмейстером Національної опери, а також драматичних театрів Києва. !zn

Читайте також:

Великий балет і дрібні капості

у 2013 році на українські екрани вийдуть 20 фільмів вітчизняного виробництва

Легендарна "Мелодія" відновить виробництво платівок