У Лос-Анджелесі названо володарів премії "Оскар"

25 лютого 07:48

Найкращою актрисою стала Дженніфер Лоуренс, яка зіграла у фільмі "Мій хлопець - псих". Американська кіноакадемія назвала найкращим актором Деніела Дей-Люїса, який зіграв у фільмі "Лінкольн". Престижну номінацію "Найкращий режисер" здобув Енг Лі, який зняв "Життя Пі".

 

У Лос-Анджелесі відбулася 85-та церемонія вручення премії "Оскар". Американська академія кіномистецтв проводить її в театрі Dolby центру Hollywood & Highland.

Найкращим фільмом року визнано політичний трилер Бена Аффлека "Операція "Арго" (Argo). Разом з ним в номінації були представлені стрічка Міхаеля Ханеке "Любов" (Amour), вестерн Квентіна Тарантіно "Джанго звільнений" (Django unchained), біографічний фільм Стівена Спілберга "Лінкольн" (Lincoln), трилер Кетрін Бігелоу "Ціль номер один" (Zero Dark Thirty), стрічка Енга Лі "Життя Пі" (Life Of Pi), комедія Девіда Расселла "Мій хлопець - псих" (Silver Linings Playbook), фантастична мелодрама "Звірі дикого півдня" (Beasts Of The Southern Wild) Бена Зайтліна і екранізація Тома Хупера однойменного роману Віктора Гюго "Знедолені" (Les Miserables).

Найкращим режисером на церемонії оголошено Енга Лі, який зняв фільм "Життя Пі". На цю нагороду також претендували Міхаель Ханеке ("Любов"), Бен Зайтлін ("Звірі дикого півдня"), Стівен Спілберг ("Лінкольн") і Девід Рассел ("Мій хлопець - псих").

В номінації "Найкраща жіноча роль" перемогла Дженніфер Лоуренс, яка зіграла в стрічці "Мій хлопець - псих". Актриса була така схвильована нагородою, що, піднімаючись на сцену, впала. Вона зізналася, що не готувалася, але проголосила невелику промову. Крім Лоуренс, за право називатися найкращою актрисою змагалися Джессіка Честейн ("Ціль номер один"), Еммануель Ріва ("Любов"), Кувенжане Уолліс ("Звірі дикого півдня") і Наомі Уоттс ("Неможливе").

Найкращим актором визнано Деніела Дей-Льюїса за роль Авраама Лінкольна ("Лінкольн"). За цю роль він вже отримав "Золотий глобус" і нагороду Британської кіноакадемії BAFTA. У його скарбничці вже два "Оскари" за роботи у фільмах "Моя ліва нога" (1990) і "Нафта" (2008). Цього року у номінації також були представлені Бредлі Купер ("Мій хлопець - псих"), Х'ю Джекман ("Знедолені"), Хоакін Фенікс ("Майстер") і Дензел Вашингтон ("Бригада").

Стрічка "Любов" Міхаеля Ханеке отримала золоту статуетку у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою". Нагадаємо, "Любов" раніше завоювала "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю. У Франції творіння Ханеке відзначили п'ятьма головними статуетками національної премії "Сезар", у тому числі як найкращий фільм року.

В номінації "Найкраща чоловіча роль другого плану" переміг актор Крістоф Вальц за роль у фільмі "Джанго Звільнений". За володіння "Оскаром" в цій категорії боролися: Алан Аркін ("Операція "Арго"), Роберт Де Ніро ("Мій хлопець - псих"), Філіп Сеймур Хофман ("Майстер"; The Master) і Томмі Лі Джонс ("Лінкольн").

Найкращою актрисою другого плану визнано Енн Хетевей за роль у фільмі "Знедолені". З нею змагалися Емі Адамс ("Майстер"), Салі Філд ("Лінкольн"), Хелен Хант ("Сурогат") і Джекі Уівер ("Мій хлопець - псих").

За "Найкращий оригінальний сценарій" відзначений Квентін Тарантіно, який зняв "Джанго звільнений". У режисера вже є один "Оскар" за сценарій до фільму "Кримінальне чтиво". "Джанго" раніше був відзначений "Золотим глобусом" і премією BAFTA. На "Оскар" разом з Тарантіно претендували Міхаель Ханеке ("Любов"), Джон Гейтінс ("Бригада"), Уес Андерсон і Роман Коппола ("Королівство повного місяця), а також Марк Боал ("Ціль номер один").

"Оскар" за "Найкращий адаптований сценарій" отримав Кріс Терріо за фільм "Операція "Арго". У номінації були також представлені Люсі Алібар і Бен Зайтлін ("Звірі дикого півдня), Девід Мегі ("Життя Пі"), Тоні Кушнер ("Лінкольн") і Девід Рассел ("Мій хлопець - псих").

"Найкращим короткометражним анімаційним фільмом" на церемонії назвали "Паперовий роман" Джона Карса. Премію в цій категорії оскаржували: "Адам і його собака" (Adam and Dod), "Свіжий Гуакамоле" (Fresh Guacamole), "Догори ногами" (Head over Heels) і "Довгий день турбот" (Maggie Simpson: The longest Daycare).

У категорії "Найкращий анімаційний фільм" перемогу отримала стрічка "Відважна" (Brave). Нагороди отримали Марк Ендрюс і Бренда Чапман. З ними за трофей боролися: "Франкенвіні" (Frankenweenie), "Пірати! Банда невдах" (The Pirates! Band of Misfits), а також "Ральф" (Wreck-It Ralph) і "Паранорман, або як привчити зомбі" (ParaNorman).

Оскар у номінації "Найкраща операторська робота" завоював Клаудіо Міранда ("Життя Пі"). З ним конкурували: Сімус Макгарві ("Анна Кареніна"), Роберт Річардсон ("Джанго Звільнений"), Джанус Камінські ("Lincoln") і Роджер Дікенс ("007: Координати "Скайфол"; Skyfall).

В номінації "Найкращі візуальні ефекти" перемогу також отримала 3D-драма "Життя Пі". За нагороду боролися стрічки: "Хоббіт: Неждана подорож" (Hobbit: Unexpected Journey), "Месники" (Marvel's The Avengers), "Прометей" (Prometheus) і "Білосніжка та мисливець" (Snow White and The Huntsman).

Жаклін Дюрран стала володаркою премії Американської академії кіномистецтв в номінації "Найкращий дизайн костюмів" за роботу у фільмі "Анна Кареніна". "Оскар" в цій категорії оскаржували: Пако Делгадо ("Знедолені"), Джоанна Джонстон ("Лінкольн"), Ейко Ісіока ("Білосніжка: Помста гномів") і Колін Етвуд ("Білосніжка та мисливець").

В номінації "Найкращий макіяж і зачіски" гору взяли візажисти і дизайнери зачісок, що працювали над мюзиклом за романом Віктора Гюго "Знедолені". Нагорода вручена Джулії Дартнелл, з якою вели боротьбу: Ховард Бергер, Мартін Семюель ("Хічкок"; Hitchcock), Пітер Мечі Кінг, Тами Лейн ("Хоббіт: Неждана подорож").

Робота режисера Шона Крістенсена "Зараз або ніколи" (Curfew) завоювала "Оскар" у номінації "Найкращий короткометражний фільм". Премію в даній категорії також змагалися стрічки "Асад" (Asad), "Гравці бузкаши" (Buzkashi Boys), "Смерть тіні" (Death of Shadow) і "Генрі" (Henry).

Переможцем в номінації "Найкращий монтаж" став Вільям Голденберг за роботу у фільмі "Операція "Арго". Також на цю нагороду претендували Тім Скуайрес ("Життя Пі"), Майкл Кан ("Лінкольн"), Джей Кессіді і Кріспін Стразерс ("Мій хлопець - псих"). Монтажер Вільям Голденберг також претендував на премію разом з Діланом Тіченором за стрічку "Ціль номер один". В 2000 і 2004 році він також був у числі претендентів на "Оскар" за фільм "Своя людина" і "Фаворит.

Оскар в категорії "Найкращий художник-постановник" отримали Рік Картер і Джим Еріксон за фільм "Лінкольн". У номінації також були представлені: Сара Грінвуд і Кеті Спенсер ("Анна Кареніна"), Ден Хенна, Ра Вінсент і Саймон Брайт ("Хоббіт: Неждана подорож"), Ів Стюарт і Анна Лінч-Робінсон ("Знедолені"), Девід Гропмен і Анна Піннок ("Життя Пі").

За "Найкращий саундтрек" нагороджений Майкл Данна ("Життя Пі"). Раніше за цей саундтрек він отримав "Золотий глобус". Данна - автор музики до фільмів "Імаджинаріум доктора Парнаса", "500 днів літа", "Маленька міс Щастя", "Перерване життя". Разом з ним у категорії були представлені Даріо Маріанеллі ("Анна Кареніна"), Олександр Депла ("Операція "Арго"), Джон Вільямс ("Лінкольн") і Томас Ньюман ("007: Координати "Скайфолл").

Найкращою піснею до фільму кіноакадеміки визнали Skyfall з фільму "007: Координати "Скайфолл". Адель, яка виконала хіт, є власницею нагород American Music Awards, Billboard Awards, BRIT Awards і 9 премій "Греммі". За Skyfall вона вже отримала премію "Золотий глобус". Також в цій номінації були представлені: Before My Time ("Лід, що вислизає"), Everybody Needs a Best Friend ("Третій зайвий"), Pi's Lullaby ("Життя Пі"), Suddenly ("Знедолені").

Почесну нагороду кіноакадемії в цьому році отримали режисер, сценарист і засновник Американського інституту кіно Джордж Стівенс-молодший, документаліст Ді Ей Пеннебейкер, каскадер Хел Нідем і Джеффрі Катценберг, якому вручена нагорода імені Джина Хершолта. !zn

Читайте також:

"Любов" Ханеке стала тріумфатором французької премії "Сезар"

Названі переможці Берлінале: "Золотий ведмідь" дістався румунському режисерові Нецеру за фільм "Поза ембріона"

У Лос-Анджелесі вручили премії "Греммі"