Спілку письменників виживають: утримання приміщення на Банковій обходиться у мільйон

16 листопада 13:11

Із приходом до влади Леоніда Черновецького податок на землю зріс із 1200 грн на місяць до 14 тис. грн. Зараз витрати, пов’язані з утриманням приміщення Національної спілки письменників на Банковій, становлять близько мільйона гривень на рік.

 

Про це в інтерв’ю ZN.UA заявив відомий письменник і драматург, колишній секретар Спілки письменників України Анатолій Крим.

«Хіба спілка спроможна сплачувати близько 160 тис. грн на рік за саме тільки користування землею? Рахунки за тепло- та електроенергію (як і податки) ми сплачуємо нарівні з тими, хто займається бізнесом, а тарифи зросли в п’ять-шість разів… Нас «виживають»: ви неплатоспроможні - значить залиште будинок!», - розповідає письменник.

Відповідаючи на запитання, чому Спілка письменників виявилася неуспішною структурою, він зазначив: «Ті, хто в спілках вбачає аналогію з колгоспами, які свого часу ініціював Сталін, близькі до істини. Чимало письменників і нині живуть з відчуттям, що держава про них дбала і дбатиме: книжки, гонорари, квартири, авто… Але старі часи не повернуться! Значущість спілки сьогодні в тому, що саме тут, у будинку номер два, що на вулиці Банковій, зародилися Народний рух України, течії «За українську мову», «За державу». Нині в НСПУ - 1800 членів. Гадаю, ми ще маємо певний авторитет в українському суспільстві».

А.Крим повідомив також, що Спілка отримує певну суму з держбюджету. «Її можемо використовувати на зарплатню, а також на основні заходи (шевченківські свята, літературні зібрання в областях), - пояснив він. - Фінансуємо газету «Літературна Україна». Щокварталу нашу діяльність перевіряє КРУ. А от зароблені кошти використовуємо так, як вважаємо за потрібне. Спілка здає в оренду деякі площі, відтак секретаріат надає письменникам (за їхніми заявами) матеріальну допомогу (за останні два роки загальна сума допомоги становить 77 тис. грн). Зокрема підтримали журнал «Київ» (редактор Віктор Баранов). 31 тис. грн - сума невеличка, проте...»

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв’ю Лілії Бондарчук з Анатолієм Кримом.