Шведський художник написав картину попелом людей, спалених нацистами в концтаборі

06 грудня 18:40

Художник Карл Міхаель фон Хауссвольф вкрав попіл жертв концтабору під час візиту до Польщі, а потім з його допомогою намалював картину. Робота виставлена ​​в галереї шведського міста Лунд.

 

Художник з Швеції Карл Міхаель фон Хауссвольф написав картину попелом, який було вкрадено з крематорію нацистського табору в Майданеку.

За словами Хауссвольфа, він змішав попіл спалених людей з водою і написав цією сумішшю сірий прямокутник. Він вважає, що фігури, які з'явилися на папері, мають незвичайні обриси.

«Попіл неначе містив енергію, пам'ять або душі людей, які зазнали катувань, які зазнали муки пекла і, врешті-решт, убитих іншими людьми в найбільш жорстокій війні 20-го століття», - сказав художник.

Хауссвольф вкрав попіл у 1989 році під час візиту до Польщі, а в 2010 році використав його в своїй творчості.

Представники музею, яким у даний час став табір у Майданеку, назвали викрадення золи з крематорію «неймовірним варварством». За їхніми словами, заява художника цілком може бути провокацією. Однак, впевнені вони, в будь-якому випадку художник заслуговує лише засудження.

У свою чергу Соломон Шульман, який очолює єврейську громаду в Швеції, назвав картину «огидною, найвищою мірою». «Хто знає, може, частина цього попелу лишилася від моїх родичів», - сказав він.

Картина Хауссвольфа представлена ​​в галереї шведського міста Лунд.

У «таборі смерті» у Майданеку було вбито не менше 80 тисяч людей, з яких третина були євреями. !zn

Читайте також:

Естонська газова компанія прорекламувала себе фотографією Освенцима


Бухенвальд запропонували внести до списку ЮНЕСКО


Пару з Ізраїлю засудили за крадіжку ложок з музею в Освенцимі