Сергій Лозниця свій наступний фільм зніматиме про Бабин Яр

25 травня 07:13

З часів Другої світової люди не навчилися домовлятися один з одним, «той, кого ми називаємо ворогом, повинен бути знищений». «Це і є агресивна атмосфера, з якої виникає війна», - вважає режисер.

 

Сергій Лозниця, чий фільм «У тумані» покажуть в основній конкурсній програмі 65-го Каннського кінофестивалю у п'ятницю, 25 травня, свою наступну стрічку має намір присвятити Бабиному Яру.

«Наступний фільм буде про Бабин Яр. На основі історичних документів», - розповів режисер агентству «РИА Новости».

Бабин Яр - місце під Києвом, де під час Другої світової війни було розстріляно більше сотні тисяч людей - євреїв, циган, пацієнтів психіатричних лікарень.

Другій світовй присвячений і нинішній фільм режисера - його дія відбувається у 1942 році в окупованій Білорусі.

«У тумані» - екранізація однойменної повісті Василя Бикова, де двоє партизанів, яких грають московський актор Владислав Абашин («Зворотний рух», «Жила-була одна баба») і Сергій Колесов з єкатеринбурзького «Коляда-театру», вирушають карати зрадника Сущеню (актор театру Фоменка Володимир Свірський). Насправді зради не було, але довести свою невинність Сущені практично неможливо.

«Якісь події та ситуації, які не були дозволені, стануть повторюватися до нескінченності, поки вони не будуть осмислені. Час не лінійний в даному випадку. Поки ви не усвідомлюєте, що відбулося, воно буде жити разом з вами», - сказав Лозниця.

Зокрема, нагадує він, з часів Другої світової не змінилося ставлення до людини, що потрапила у полон, люди не навчилися домовлятися один з одним, «той, кого ми називаємо ворогом, повинен бути знищений».

«Це і є агресивна атмосфера, з якої виникає війна», - вважає він.

Сергій Лозниця народився у 1964 році в Білорусі, навчався у Києві, там же працював науковим співробітником в Інституті кібернетики і перекладачем з японської. У 1991 році вступив до ВДІКу на відділення режисури ігрового кіно (майстерня Нани Джорджадзе), однак до 2010 року знімав виключно документальні стрічки: на його рахунку три повнометражних і шість короткометражних фільмів, які отримували призи на фестивалях у Кракові, Лейпцигу, Карлових Варах. Серед найвідоміших - «Портрет» (2002), «Блокада» (2005), «Артіль» (2006).

У 2010 році в каннському основному конкурсі показали перший ігровий фільм Лозниці, «Щастя моє» (Німеччина, Нідерланди, Україна), згодом одержав на «Кінотаврі» приз за кращу режисуру та інші нагороди на різних фестивалях. !zn

Читайте також:

Вкрадене «Щастя». Український фільм - вперше в основному конкурсі Каннського фестивалю


Володар Золотої пальмової гілки в Каннах Марина Врода: «Навіщо біжимо?!»

Фільм Сергія Лозниці «Щастя моє» отримав нагороду FIPRESCI на кінофестивалі «Молодість»

А «Щастя» було так можливо ... Як у Каннах Лозницю з Михалковим «посварили»»