Розпочався відбір фільмів на «Оскар» від України

01 серпня 14:14

Перший етап відбору фільму-номінанта на отримання головної нагороди у сфері кіно - премію «Оскар» - триватиме 31 серпня. Наступний етап - перегляд відібраних фільмів комітетом пройде з 1 по 9 вересня. Офіційне оголошення претендента від України відбудеться 10 вересня.

 

Український Оскарівський комітет оголосив прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію «Оскар» в номінації «Фільм іноземною мовою».

Як повідомили в комітеті, в Україні прийом заявок на отримання головної нагороди у сфері кіно від Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США) буде проходити з 1 по 31 серпня.

Наступний етап - перегляд відібраних фільмів комітетом пройде з 1 по 9 вересня. Офіційне оголошення фільму-номінанта, який позмагається від України на премію «Оскар» в своїй номінації, відбудеться 10 вересня.

Брати участь у відборі можуть тільки художні повнометражні фільми хронометражем не менше 40 хвилин, випущені на плівці 35 або 70 мм або в форматі DCP, які вийшли в комерційний кінотеатральний прокат в Україні у період з 1 жовтня 2011 року по 30 вересня 2012 року. Проста більшість (51%) авторського, акторського та знімального складу, а також правовласників повинні бути громадянами або резидентами України.

Американська актриса українського походження отримала театральний «Оскар»

Підсумковий список претендентів у 24-х категоріях буде оголошено у США 15 січня 2013 року, а сама ювілейна 85-та церемонія вручення «Оскара» за заслуги у галузі кінематографу за 2012 відбудеться 24 лютого 2013 року у Hollywood and Highland Center в Лос-Анджелесі .

Нагадаємо, український оскарівський комітет вже тричі висував фільми на здобуття премії «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою». Так, у 2003 році це була стрічка «Мамай» режисера Олеся Саніна, в 2006 році - стрічка «Аврора» режисера Оксани Байрак і в 2009 році - фільм «Ілюзія страху» режисера Олександра Кирієнка.

З 2011 року Український оскарівський комітет почав працювати на постійній основі.

У період між висуненням фільму-номінанта Комітет займається суспільно-просвітницькою діяльністю: проведенням круглих столів, семінарів, конференцій, присвячених участі України у відборі фільмів на «Оскар», аналізу стану та шляхів виходу вітчизняного кінематографа з кризи, показу фільмів-переможців різних років в номінації «Фільм іноземною мовою», а також іншими видами діяльності. !zn

Читайте також:

Новий фільм про Бетмена став розчаруванням для кіноакадеміків

Forbes назвав найбільш високооплачуваних акторів Голлівуду: лідирує Том Круз

«Мадагаскар-3» побив рекорд за касовими зборами в Україні

Оголошені претенденти на кінопремію ім.Довженка - головну в Україні