Продюсери короткометражок "Українські злі" скасували їхній показ не через фільм "за участю" Януковича

29 березня 16:50

Як зазначив у коментарі DT.UA один із продюсерів альманаху і його дистриб'ютор Денис Іванов, покази скасовано через проблеми з авторськими правами, а не через цензуру.

 

Продюсери і прокатники альманаху короткометражок "Українські злі", створених українськими кінематографістами, зняли його з прокату в кінотеатрах Києва та інших міст. Замість цього вони мають намір викласти відео у вільному доступі в Інтернет.

Як зазначив у коментарі DT.UA один з продюсерів короткометражок і їхній дистриб'ютор Денис Іванов, покази скасовано через проблеми з авторськими правами, а не через цензуру.

"Є "робочий момент" у ліцензійному договорі, який підписаний з Держкіно..." - каже він. І пояснює: справа в тому, що у прокатному посвідченні (дозвіл на демонстрацію фільмів на кіноекранах) зазначено, що компанія-прокатник не має права демонструвати деякі з короткометражок у складі проекту "Українські злі", а тільки під "Україна, Гудбай". Цей проект вийшов у 2012 році, і деякі короткометражки, зняті за підтримки держави, є його частиною.

При цьому він уточнив, що Держкіно (як один із правовласників - фільми зняті за його підтримки) "не заперечувало проти показу конкретних фільмів, а заперечувало проти показу під конкретною назвою".

- Кінопрем'єри: Брюс Вілліс, маніяк Елайджа Вуд, і короткометражки "Українські злі"

За словами Іванова, компанія-дистриб'ютор "Артхаус-Трафік" дізналася про це буквально за кілька годин до прем'єри. "Ми зрозуміли, що помилилися, і щоб все не переробляти - афішу, рекламу - вирішили, що буде простіше скасувати всі покази і вийти безпосередньо в Інтернет", - сказав він. До того ж, саме в кінотеатрах кіно такого формату дивиться невелика кількість людей, додав він.

За його словами, альманах буде викладений в Інтернеті "на одну з легальних платформ".

Як відомо, раніше автор однієї з короткометражок, які увійшли в альманах, Аксинья Куріна у своєму блозі на УП написала, що показ скасували через цензуру.

"Вчора був заявлений вихід у прокат нового альманаху короткометражних ігрових фільмів "Українські злі" (це друга збірка проекту "Україна, гудбай"). Під час прем'єрного показу у кінотеатрі "Жовтень" продюсери повідомили авторам, що цей сеанс перший і останній, хоча на сайті кінотеатру було заявлено по два сеанси на день", - написала вона.

Куріна припустила, що "паніку у влади" викликала короткометражка "Красива жінка" Олени Алимової, про те, як бібліотекарка закохується в портрет Віктора Януковича.

"Олена найбільш аполітична людина з моїх знайомих, і історія, розказана у фільмі, вийшла по-дівочому ніжною - це не який-небудь 95 квартал", - уточнила Куріна.

Зазначимо, що синопсис фільму говорить, що це розповідь про зраду: "...Він її спокусив, вона подумала, що це любов і відповіла йому взаємністю, але швидко прийшло гірке розчарування - Він нахабно обманув Її, наївну і довірливу. Зрада виявилася такою нестерпною, що Вона вирішила емігрувати. Вона - це Україна?.."

Куріна зазначила, що "Українські злі" - кіно з соціальною проблематикою, "але порівняно з тим, що ми бачимо і читаємо у ЗМІ, воно виглядає як дитяче харчування проти біфштекса".

"Здавалося б торішній скандал з фільмом "Шахта №8" мав би чомусь навчити Держкіно, полохливих продюсерів і "наглядачів за кіно" з боку "Сім'ї". Спроба заборонити показ фільму на кінофестивалі Docudays призвела до того, що "Шахту" побачила вся країна, а люди вимагають цензури і зіпсували собі репутацію", - написала вона. !zn

Читайте також:

Вдаримо "кіном" за авторитаризму!

Режисер "Шахти №8": "Героїв мого фільму регулярно викликали на допити..."