Полтавський художник зобразив Тараса Шевченка з автоматом в АТО

31 березня 13:41

Юрій Шаповал малює Кобзаря у незвичайних образах.

 

Полтавець Юрій Шаповал створив серію картин під назвою "Григорович". Головним героєм серії став великий український поет Тарас Шевченко.

На одній з картин Шевченко робить селфи на айфон, на іншому полотні він з шинами та каністрою бензину їде автостопом до Москви, на третій - несе службу в зоні АТО, на четвертій - робить татуювання Володимиру Путіну.

Першою роботою в серії стала картина "Григорович проти". Шевченко зображений на ній як активний учасник Майдану. До речі, ця картина згодом з'явилася на поштовій марці, яку випустили представники української асоціації Нової Зеландії.

"Старий образ Тараса Шевченка - образ такої сільської напівграмотної людини в кожусі і шапці - нав'язувався комуністичною пропагандою. Але, якщо подивитись глибше біографію поета, то можна побачити, що він жива людина, а радості життя йому зовсім не чужі", - так Юрій Шаповал говорить про свої роботи.

Картини полтавського художника викликають неоднозначну реакцію у глядачів. Юрій зізнається, що через роботу, на якій зображені Шевченко і Путін, російські користувачі часто пишуть йому образи і погрози. Втім, далеко не всі українці позитивно сприймають портрети Кобзаря в індіанських пір'ях або з маленькою собачкою в руках.

"Використовуючи образ Шевченка я намагаюся зачепити актуальні теми, які хвилюють мене і суспільство. Багато нашіх співвітчизників дуже поверхнево мислять. У картинах є і гумор, і, звичайно, фантазія. Я приміряв на Тараса Григоровича різні образи. Наприклад, у мультфільмі про черепашок-ніндзя мені подобався мудрий вчитель-щур, і на його місці в моїй картині виявився Шевченко", - розповів ZN.UA Юрій Шаповал.

Картини Шаповала зберігаються в київському музеї Тараса Шевченка. Зараз у серії "Григорович" 12 робіт, але до наступної річниці народження українського поета митець планує створити ще 8 або 9 картин.