Пейзаж Джона Констебля встановив рекорд вартості на торгах Christie's

04 липня 05:26

Робота Констебля також увійшла до п'ятірки найдорожчих картин британських художників. Почесне четверте місце у цьому списку вона ділить з витвором майстра "спортивного живопису" Джорджа Стаббса "Джимрек з грумом, жокеєм і конюшим на Ньюмаркет-Хіт", проданим в минулому році за 22 млн 440 тис. фунтів.

 

Пейзаж знаменитого англійського романтика Джона Констебля встановив рекорд вартості на торгах витворами "старих майстрів" і британських живописців, які цього літа проводить аукціонний дім "Крістіс". Полотно "Гребля", продане за 22 млн 441 тис. фунтів стерлінгів (понад 35,2 млн доларів), стало найдорожчим з витворів художника, що коли-небудь йшли з молотка, пік творчої кар'єри якого припав на 10-20-ті роки XIX століття.

Робота Констебля також увійшла до п'ятірки найдорожчих картин британських художників. Почесне четверте місце у цьому списку вона ділить з витвором майстра "спортивного живопису" Джорджа Стаббса "Джимрек з грумом, жокеєм і конюшим на Ньюмаркет-Хіт", проданим в минулому році за 22 млн 440 тис. фунтів. За словами багатьох експертів, "Гребля" є також найбільш значущим з витворів британських художників.

"Дамба" входить у цикл із шести масштабних пейзажів (так звана "шестифутова серія"), написаних Констеблем на берегах річки Стаура в його рідних місцях на півдні Саффолка. Дані роботи вважаються втіленням спокійної і ненав'язливої краси британської природи, квінтесенцією англійської сільської ідилії. "Дамба" є останньою з цих шести картин, яка досі залишається у приватному володінні. До сьогоднішнього дня господинею одного з найвидатніших творінь в історії англійського живопису була іспанська баронеса Кармен Тіссен-Борнемісса. Рішення продати картину власниця величезного художнього зібрання пояснила необхідністю перевести частину своїх ліквідних активів у готівку. Той факт, що робота покине стіни мадридського музею Тіссена-Борнемісси, де вона перебувала більше 20 років, викликав чималий жаль у любителів мистецтва в усьому світі і різку критику на адресу баронеси, якою унікальна колекція дісталася у спадок від чоловіка. Ім'я нового власника картини залишається невідомим.

Серед знакових робіт великих живописців старовини, які були продані на торгах "Крістіс", знаходиться також "Поясний портрет чоловіка в нагруднику і капелюсі" пензля Рембрандта, який цієї весни виставлявся у Москві. Його ціна склала 8 млн 441 тис. фунтів стерлінгів (13,2 млн доларів). У вівторок на торгах малюнками і акварелями "старих майстрів", що проходили окремо, був також проданий ескіз роботи Рембрандтом, нещодавно виявлений на горищі будинку у Шотландії.

Понад 4 млн фунтів (6,3 млн доларів) було сплачено в ході сьогоднішнього аукціону за роботу нідерландського мариніста Віллема ван де Вельде молодшого "Кораблі під час штилю", без малого 2,7 млн фунтів (4,27 млн доларів) виручив власник "Натюрморту з яблуками у плетеному кошику, розломленим гранатом на срібній тарелі і квітами у вазі" пензля знаменитого іспанця Хуана Сурбарана. За 2,39 млн фунтів (3,7 млн доларів) з молотка пішла картина Пітера Брейгеля молодшого "Літо: Женці". !zn

Читайте також

Книга «Птахи Америки» продана за 8 млн доларів

Картина Пітера Брейгеля-молодшого стала найдорожчим лотом на торгах Christie's

Робота Гурскі поставила рекорд вартості для фотографій


Автопортрет Енді Уорхола продали на аукціоні за $38,4 млн