Оголошено довгий список Букерівської премії

26 липня 15:39

Оголошено лонг-лист "Букера" - найпрестижнішої літературної премії Великобританії. У довгий список, опублікований на сайті премії 26 липня, потрапили 13 романів.

 

Серед номінантів книга Джуліана Барнса "Відчуття кінця" (The Sense of an Ending) тричі потрапляла до шорт-лист премії, двічі фігурував у короткому списку роман Себастьяна Баррі "На ханаанській стороні" (On Canaan's Side) і роман лауреата "Букера" Алана Холлінгхерста "Син незнайомця" (The Stranger's Child).

Холлінгхерст - єдиний лауреат "Букера" в довгому списку 2011 року. Чотири письменника з довгого списку номіновані на цю премію вперше - це Стівен Келман, Ей-Ді Міллер, Іветт Едвардс і Патрік Мак Гіннесс.

Довгий список був відібраний з 138 романів. До журі, яке займалося відбором книг, цього року входять письменник і журналіст Метью Д'Анкона, письменники Сьюзан Хілл і Кріс Маллін, а також головний літературний критик газети The Daily Telegraph Гебі Вуд. Голова журі - екс-глава британської контррозвідки МІ5 і письменниця Стелла Рімінгтон.Британський "Букер" вручається з 1968 року. Як правило, ця премія - і навіть попадання у довгий або короткий список - забезпечує письменникові комерційний успіх і увагу. У різний час володарями "Букера" ставали Вільям Голдінг, Айріс Мердок, Джон Максвелл Кутзее (двічі), Кінгслі Еміс, Салман Рушді та Маргарет Етвуд.