Новий міністр культури буде видавати 12-томник Шевченка "стаханівськими темпами"

07 березня 17:04

В Україні вже вийшло сім томів творів Шевченка. Цьогоріч виходить 8-й і 9-й. Інші три томи будуть видавати "стаханівськими темпами".

 

До святкування 200-літнього ювілею Тараса Шевченка вийде 12-томне зібрання його творів, повідомив міністр культури України Леонід Новохатько.

Усі 12 томів буде в 2014 році видано. І також усі 6 томів шевченківської енциклопедії буде видано", - сказав він на прес-конференції в четвер, 7 березня.

Міністр нагадав, що в 2000 році було видано указ президента про видання зібрання творів Кобзаря. Проте до 2005 року вийшло сім томів. "У цьому році виходить 8-й і 9-й. І стаханівськими темпами до 200-річчя нам потрібно встигнути видати 10, 11 і 12-й", - повідомив Новохатько.

Він зазначив, що останні три томи творів представлять не літературну, а художню спадщину автора.

Крім того, за словами Новохатька, видається шевченківська енциклопедія, два томи якої вже було презентовано в Києві кілька днів тому.

Міністр висловив сподівання, що 200-річчя Шевченка Україна проведе спільно з Литвою, Росією, Казахстаном і Польщею. "Згода міністра культури Росії є. Я сподіваюся, що буде згода інших міністрів культури інших країн", - сказав глава Мінкульту.

За його словами, в рамках підготовки до 200-літнього ювілею Шевченка планується підготовка документальних і художніх фільмів, реставрація фільмів минулих років за творами Шевченка.

Крім того, в Міністерстві мають намір упорядкувати шевченківські місця, зокрема завершити реставраційні роботи в Каневі на Шевченківській горі, створити співоче поле біля її підніжжя, де будуть проходити пісенні фестивалі.

Міністерство культури оголосило конкурс на кращий логотип до святкування 200-річчя Шевченка.

"Давайте зробимо так, щоб не тільки в спорті до логотипу була така увагу, яка буде скрізь", - сказав Новохатько.

У Міністерстві культури розраховують, що на підготовку шевченківських об'єктів до 200-літнього Кобзаря буде виділено близько 24,8 млн грн. !zn

Читайте також:

У Росії виявили невідомі роботи Тараса Шевченка

Азаров заявив, що Шевченко писав на "малоросійській мові"

Найбільш видатними українцями названо Шевченка, Українку і Хмельницького

В Україні 2014-й оголошено Роком Тараса Шевченка