Нобелівську премію з літератури отримав письменник Мо Янь

11 жовтня 11:10

Китайський письменник Мо Янь удостоївся Нобелівської премії. Ім'я лауреата оголосив секретар Нобелівського комітету Петер Енглунд.

 

Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2012 р. став китайський письменник Мо Янь.

Премія присуджена за його роботи, в яких "галюциногенний реалізм поєднується з народними казками, історією та сучасністю".

У цьому році сума Нобелівської премії у кожній з номінацій становить 8 млн шведських крон ($1,2 млн).

Раніше ЗМІ намагалися вгадати імена можливих лауреатів. Серед них найчастіше називали імена канадки Елліс Манро і японця Харукі Муракамі. Як резюмує шведський телеканал СВТ, середньостатистичний володар нагороди - представник чоловічої статі з Європи, пише романи англійською мовою.

Журі порівняло літературні світи Мо Яня з творіннями Фолкнера і Маркеса і відзначило, що прозаїк орієнтується у своїх творах на давню китайську літературу і фольклорну традицію.

Письменнику з КНР присуджують Нобелівську премію вперше. У 2000 році лауреатом ставав китайський прозаїк Гао Сінцзянь, який, однак, живе у Парижі і має французьке громадянство.

Мо Яню 57 років, він почесний доктор філології Відкритого університету Гонконгу. Його справжнє ім'я Гуань Моє, а псевдонім означає «мовчи». На російську мову його твори перекладалися лише уривками.

Розмір премії складає близько 1,1 мільйона доларів США. Букмекери вважали фаворитом японця Харукі Муракамі - ставки на нього за день до вручення премії контора Ladbrokes приймала у співвідношенні 2 до 1.

Минулого року нагороду вручили шведському поету Томасу Транстремеру за «створені ним компактні і напівпрозорі образи, що дають нам нове бачення реальності».

У 2010 р. Нобелівським лауреатом став перуанський письменник Маріо Варгас Льоса. Комітет нагородив його за «картографію владних структур і точне зображення опору, повстання і краху особистості». Серед номінантів значилися американський письменник Кормак Маккарті, кенійський новеліст і активіст Нгугі ва Тіонг, японський письменник Харукі Муракамі, шведський поет Томас Транстремер. Крім того, в шорт-лісті комітету тоді знов опинилися російський поет Євген Євтушенко (номінувався втретє) і його колишня дружина Белла Ахмадуліна (друга номінація).

У 2009 р. раніше премія дісталася німецькій письменниці румунського походження Герті Мюллер. Вона була нагороджена за «поетичність і відвертість в прозі, що відображає життя знедолених».

Всього з 1901 по 2011 рр.. Нобелівську премію з літератури отримали 108 письменників, премію не вручали в 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 і 1943 роках. При цьому 12 з лауреатів - жінки. Середній вік лауреата становить 64 роки.

Російські письменники отримували премію 6 разів, це були Іван Бунін, Олександр Солженіцин, Борис Пастернак, Йосип Бродський, Михайло Шолохов, Ісаак Зінгер. !zn

Читайте також:

Нобелівську премію з хімії отримали американці за вивчення клітинних рецепторів

Нобелівська премія з фізики присуджена вченим Сержу Арошу і Девіду Вайнленду

Нобелівську премію з медицини присудили за стовбурові клітини (ФОТО)