Названо переможців Берлінале: "Золотий ведмідь" дістався румунському режисерові Нецеру за фільм "Поза ембріона"

17 лютого 10:00

У Німеччині вручено нагороди 63-го Берлінського кінофестивалю. Головну нагороду - "Золотого ведмедя" - отримала румунська соціальна драма "Поза ембріона" режисера Калина Пітера Нецера. Журі цього року очолював відомий режисер Вонг Кар-Вай.

 

Найкращим фільмом 63-го Берлінського міжнародного кінофестивалю (Берлінале) визнано фільм румунського режисера Яна Петера Нецера "Поза ембріона", він отримав головну нагороду - "Золотого ведмедя".

"Срібного ведмедя" за режисуру отримав американський режисер Девід Гордон Грін за картину "Повелитель лавин" (у такому перекладі він вийде в прокат в Росії, в оригіналі - "Принц Аваланч") про відносини двох дорожніх робітників.

Кращим сценарієм визнано сценарій до іранського фільму "Закрита завіса", одним з авторів і акторів в якому виступив режисер Джафар Панахі, засуджений на шість років домашнього арешту і який відбуває покарання. Йому також заборонено протягом 20 років займатися кінорежисурою.

"Срібного ведмедя" за операторську роботу отримав казахський оператор Азіз Джамбакиєв, який зняв картину "Уроки гармонії" про вдачу провінційної казахської школи, в якій процвітає рекет, організований учнями старших класів.

"Срібного ведмедя" за найкращу чоловічу роль отримав непрофесійний боснійський актор Назіф Мужич за роль у фільмі Даніса Тановіча "Епізод з життя складальника металобрухту", в якому розповідається про життя боснійських циган.

Чилійська актриса Пауліна Гарсія була названа найкращою актрисою фестивалю - вона зіграла в картині "Глорія" немолоду жінку, яка намагається на схилі років знайти нову любов. Фільм містить багато відвертих сцен.

Фільм польського режисера Малгожати Шумовського "В ім'я" був нагороджений премією "Тедді", яка зазвичай присуджується найкращим стрічкам гейско-лесбійської тематики. Картина розповідає про католицького священика, який зумів впоратися зі своєю нетрадиційною орієнтацією.

Приз FIPRESSI (Міжнародної асоціації кінокритиків) дістався румунській стрічці "Поза ембріона" режисера К.П.Нецера, що розповідає на прикладі відносин матері з сином про численні проблеми сучасного суспільства.

З зірок світового рівня Берлінале в цьому році відвідали Метт Деймон, Шайя Лабеф, Хью Джекман, Енн Хатауей, Джеймс Франко, Ізабель Юппер, Джуд Лоу, Руні Мара, Жюльєтт Бінош, Джеффрі Раш, Джеремі Айронз та інші.

У цілому за час фестивалю було продано 300 тисяч квитків.

63-й міжнародний Берлінський кінофестиваль проходив у столиці Німеччини з 7 лютого. У конкурсній програмі взяли участь 19 стрічок. !zn

Читайте також:

Disney виклала в інтернет короткометражку-номінанта на "Оскар"

Найкращим незалежним фільмом року стала картина "Королівство повного місяця"

Канни-2012 - любов і ненависть "у тумані"

Найкращим європейським фільмом року стала картина Міхаеля Ханеке "Любов"