На Венеціанській бієнале вручили «Золотих левів»

04 червня 13:39

Головний приз 54-ої Венеціанської бієнале сучасного мистецтва - «Золотий лев» - вручено в суботу американському художнику Крістіану Марклу (Christian Marclay), відеоробота якого «Годинник» представлена ​​в основному проекті «Ілюмінація» (ILLUMInations).

 

«Годинник» - це відеоколлаж, що складений з безлічі кадрів із зображенням різноманітних годинників, час на яких відповідає реальному в момент перегляду.

Кращою національною виставкою визнана експозиція у павільйоні Німеччини: тут виставлено проект режисера-авангардиста Крістофа Шлінгензіф (Christoph Schlingensief) «Храм страху / Чужий всередині», який нещодавно пішов з життя. Для демонстрації пректу всередині приміщення було збудовано подобу католицького храму з вівтарем.
«Срібного лева» як найкращий молодий художник отримав англієць Харун Мірза (Haroon Mirza). Його інсталяція Backfade_5 також представлена ​​на головній виставці.
Почесних нагород «За внесок у мистецтво» удостоєні австрійський художник Франц Вест і американка Еллен Стюртевант.
Переможці були оголошені під час офіційного відкриття бієнале.
Національні проекти на бієнале - цього року їх 89 - представлені в садах Джардіні та в історичних будівлях по всьому місту, так само як і 37 міжнародних проектів у паралельній програмі. Бієнале продовжить свою роботу до 27 листопада.
Венеціанська бієнале - найбільший міжнародний форум сучасного мистецтва, що збирає художню еліту всього світу. Огляд бере свій початок в 1895 році. З 1975 року проходить раз на два роки і чергується з архітектурною бієнале.
Україна представляє на бієнале проект Post VS Proto-Renessans знаменитої української художниці Оксани Мась.