На львівському Форумі видавців презентують книгу про «маленькі трагедії» Ади Роговцевої та Олега Борисова

12 вересня 13:41

Книга «Квиток на вчорашній спектакль», яку презентують на Форумі видавців, налічує сімнадцять ліричних оповідань про видатних майстрів українського театру.

 

У Львові стартував традиційний Форум видавців. Десятки найпопулярніших авторів і видавництв, сотні книжкових новинок. Одна з таких новинок - книга «Квиток на вчорашній спектакль» (видавництво «Laurus» спільно з журналом «Веселка» та газетою «Дзеркало тижня. Україна»).

Книга налічує сімнадцять ліричних оповідань про видатних майстрів українського театру. Микола Яковченко, Ада Роговцева, Лариса Кадочникова, Наталя Ужвій, Олег Борисов, Микола Гринько, Нонна Копержинська, Ірина Буніна, Андрій Сова, Зінаїда Дехтярьова, Олександр Корнійчук, Сергій Данченко, Ольга Кусенко, Ганна Ніколаєва, Віра Предаєвич, Степан Олексенко - всі вони стали героями «етюдів у ностальгічних тонах». Окремі сторінки книги присвячені великій акторці Фаїні Раневській, в житті якої були епізоди, пов'язані з Києвом.

- У Львові стартує міжнародний книжковий Форум і літературний фестиваль

Чому над долею Наталі Ужвій тяжіє роль «зрадниці Курбаса»? Яка п'єса розсварила Аду Роговцеву і Валерію Заклунну? Чому Фаїна Раневська називала Леніна «картавим сифілітиком»? Як кращий радянський поет-пісняр закохався в київську акторку Ніколаєву? Чи писав драматург Корнійчук під особисту «диктовку» Сталіна? Чому Львів забув і зрадив свою найкращу актрису Зінаїду Дехтярьову? За що Олега Борисова видворили у 60-ті з київської Російської драми? Чому єдина любов Миколи Яковченка стала трагедією його життя? Хто був єдиною таємною пристрастю популярного гумориста Тарапуньки?

Відповіді на ці інтригуючі й іноді педантичні питання знайде читач, якого цікавлять «долі творців». На сторінках «Квитка на вчорашній спектакль» - також розповіді про великі ролі великих акторів.

«Умовний жанр цієї книги - «маленькі трагедії великих художників, - говорить автор, театральний критик Олег Вергеліс. - Настрій, який хотілося передати на основі тексту - невидимі світові сльози всіх цих визначних особистостей. Це не стандартні біографічні нариси: народився, одружився, зіграв, помер. У книзі - суто авторський, ліричний, погляд на дорогих моєму серцю українських майстрів. Деяких з них знав особисто. Спілкувався безпосередньо. З деякими це спілкування продовжується».

За словами автора, ще один намір у зв'язку з «Квитком» - нагадати і старшому поколінню, і поколінню читачів, які молодші, про незамінних творців, які прикрасили своєю творчістю ХХ століття.

«Наший новий час до них глухий і жорстокий. Оскільки, в основному, тільки масова культура окупувала сторінки й ефіри. А ті, про яких спробував розповісти - жили в період залізної завіси, але в той же час творили в епоху чистої творчості (не без ідеологічних домішок). У меншій мірі публіку цікавили їхні особисті проблеми, надбанням ставали їхні художні звершення - на екрані, на сцені. Як, наприклад, Наталія Ужвій ... Півстоліття ніхто не знав про її розстріляних сталінським режимом родичів ... Ніхто не знав і про трагічну долю її єдиного сина ... Знали її геніальну роль у «Веселці», яка довгий час помилково вважалася нагородженою «Оскаром». На обкладинці книги - саме портрет Наталії Ужвій у ролі Любові Раневської у головній російській п'єсі «Вишневий сад». У зв'язку саме з цією роллю пощастило намацати якийсь «детектив», коли випадково виявив портрет актриси в Херсонському музеї. Цю роль актриси паплюжила партійна преса. А єдиним об'єктивним захисником тоді став син актриси - Михась (народжений в її шлюбі з видатним поетом Михайлем Семенком)», - розповів Олег Вергеліс.

«І це не єдиний зворушливий прихований сюжет ... Таких чимало. Політичний тріумф і творча драма головного радянського драматурга Корнійчука. Сценічний сміх і приховані сльози видатного нашого гумориста Андрія Сови. Епохальний театральний роман київської акторки Ірини Буніної, яку можна називати «великою». Спроба пояснити феномен всенародної популярності Миколи Яковченка, життя якого могло б стати основою для п'єси Шекспіра», - зазначив він.

За словами автора, три роки тому роботу над цією книгою благословив видатний театрознавець Віталій Вульф і нинішній вихід «Квитка на вчорашній спектакль» - присвячення його пам'яті.

Довідка

Книга «Квиток на вчорашній спектакль» вийшла в серії «Глядацька зала» видавництва «Laurus» (спільно з журналом «Веселка»). Автор - Олег Вергеліс - театральний критик, публіцист, заслужений журналіст України; редактор відділу культури тижневика «Дзеркало тижня»; лауреат міжнародних літературних премій; член Спілки театральних діячів України; член Шевченківського Національного комітету. !zn

Читайте також:

Оголошено номінантів на Букерівську премію

New York Times склав список зі 100 найцікавіших книг

Журі Букерівської премії звинуватило Твіттер в тому, що діти перестають читати