На київській виставці покажуть вишиванки Ющенка і книги Януковича

28 березня 07:50

На виставці в Українському домі буде продемонстровано всі найкращі подарунки українських президентів. Віктору Ющенку найчастіше дарували рушники, вишиванки, посуд. А ось Віктору Януковичу частіше передають картини. Цілий стелаж в цьому музеї також займають книги авторства самого Януковича.

 

У середині квітня у столичному Українському домі пройде виставка, на якій буде показано всі найкращі подарунки українських президентів Леоніда Кучми, Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

«Для виставки, присвяченої 30-річчю Українського дому, ми відібрали понад 100 найоригінальніших подарунків, - розповів виданню «Комсомольская правда в Украине» директор Фонду президентів Володимир Удовик.

За його словами, з кожним роком президентам підносять все більше і більше подарунків. Зазвичай презентують ті речі, які відповідають іміджу політика у країні. Так, у перші роки президентства Віктора Ющенка найчастіше дарували рушники, вишиванки, посуд. А ось Віктору Януковичу все більше передають картини, які написані як відомими художниками, так і дітьми. Варто зазначити, що президенти, чиї подарунки зберігаються у Фонді, інколи заглядають у гості.

«До нас приходили Кравчук і Кучма. А Віктор Ющенко подарував книгу «Україна - козацька держава» і залишив дарчий підпис. Януковича ще не було. Ми на нього чекаємо», - зізнається Володимир Удовик.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
Щоправда, свої подарунки нинішній глава держави у Фонд передає регулярно. «При президенті Януковичі експозиція музею оновлюється раз на три місяці (до цього один-два рази на рік). Тільки у лютому з Банкової доставили близько 50 подарунків, а за два роки їхня кількість перевищила більше 200», - розповів Удовик.

Окрім картин нинішньому главі держави часто дарують і оригінальні бронзові статуетки. Наприклад, до 60-річчя Януковича генеральний директор Національного космічного агентства презентував йому настільний набір: на мармуровій плиті стоїть бронзова статуетка Богдана Хмельницького, але... з обличчям Віктора Федоровича. А на честь інавгурації народний депутат-регіонал Володимир Малишев підніс партійному лідеру статуетку: бронзовий Янукович, поклавши руку на Пересопницьке євангеліє, зачитує присягу. Не можна не звернути уваги і на копію Скіфської пекторалі - подарунок від губернатора Дніпропетровської області Олександра Вілкула.

До незвичайних подарунків можна зарахувати і набір ручок з підставками від губернатора бразильського штату Сан-Паулу Жеральдо Алкіміна. Їхня родзинка у тому, що вони виготовлені з різних порід дерев, які ростуть у Бразилії. Не з порожніми руками Віктора Федоровича зустрічав і російський президент. Від Дмитра Медвєдєва в музеї є статуетка шахтаря, зроблена ще у 1950 році, позолочене пасхальне яйце із зображенням Божої Матері, набір чарок і графин із російським гербом.

Цілий стелаж у цьому музеї займають книги авторства самого Віктора Януковича. Серед них є й автореферат докторської дисертації президента, присвяченої питанням управління розвитку інфраструктури великого промислового регіону.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
Відзначимо, що у Фонд президентів потрапляють не всі подарунки - тільки ті, які можна зберігати тривалий час. Наприклад, немає серед експонатів музею 60-літрової бочки токайського вина, подарованої Януковичу угорським прем'єром. Та й коні, презент колег з Польщі та Туркменістану, знайшли більш відповідне місце для своєї дислокації - резиденцію Залісся.

Близько 70% експонатів музею - це подарунки Леоніду Кучмі. І це не дивно. Адже Леонід Данилович був у президентському кріслі два терміни поспіль. Так що часу, щоб «назбирати» подарунки, у нього було достатньо.

У його колекції, яка зберігається також тут, у Фонді президентів, - предмети національного одягу (тільки святкових халатів три комплекти), музичні інструменти (бандура, домбра, морінхур), зброя (булава від киргизького лідера і макет гармати з Вірменії) і навіть костюм космонавта з шоломом. Але найоригінальніший подарунок - картина, зроблена з крил метеликів. Ім'я дарувальника невідоме. !zn

Читайте також:

У Харкові відкрили перший центр сучасного мистецтва

У Києві відкрилася виставка картин всесвітньо відомого дизайнера Кензо Такада

«Французьку весну» на Софійській площі Києва відкриють «Божевільні дзвонарі»