На фестивалі в «Артеку» переміг фільм про афганських бойовиків і прикордонників

10 липня 09:54

У Міжнародному дитячому центрі «Артек» завершився XIX Міжнародний дитячий кінофестиваль «Червоні вітрила в Артеку», повідомляє прес-служба МДЦ.

 

На церемонії закриття кінофестивалю було оголошено підсумки рейтингового голосування Великого дитячого журі, до складу якого увійшло близько 3200 дітей, які зібралися на кінофестивальну зміну в «Артеку».

Титул «Най-най фільм» присуджено фільму режисера Сергія Маховикова «Тиха застава» (Росія, 2010), а актор, який зіграв у цій стрічці, Андрій Чадов отримав звання «Найкращий актор кінофестивалю». Фільм, знято за мотивами однойменної повісті Валерія Поваляєва, написоної на основі реальних подій, - прорив афганських бойовиків у 1993 році через таджицький кордон.

У номінації «Наймудріший фільм» приз отримала кніострічка «Венеція» (режисер Ян Якуб Кольський, Польща, 2010).

«Найкращою дівчинкою-актрисою кінофестивалю» стала Анна Патокіна (фільм «Остання гра в ляльки», Росія, 2010), «Найкращим хлопчиком-актором кінофестивалю» - Адріан Грьонневіг Сміт (фільм «Здоровань», Норвегія, 2010).

«Найдобрішим фільмом» XIX Міжнародного дитячого кінофестивалю названо фільм «Чарівне срібло» (режисери Роар Утауг, Катаріна Лаунінг, Норвегія).

На прес-конференції президент фестивалю, народний артист СРСР Василь Лановий заявив, що якщо ситуація з відсутністю нових фільмів для дітей на пострадянському просторі не зміниться, то наступного, ювілейного фестивалю в «Артеку» дітям доведеться показувати ретроспективу дитячого кінематографа.

Співпрезидент фестивалю, народна артистка України Ольга Сумська зазначила, що має намір ініціювати звернення до президента України Віктора Януковича про підтримку дитячого кінематографа.