На День Незалежності "Мистецький Арсенал" представить 20-річну панораму українського арт-життя

24 серпня 09:50

До ювілею Незалежності один із головних артмайданчиків країни - «Мистецький Арсенал» - підготував мегапроект «Незалежні».

 

За словами організаторів, це перша в Україні спроба, до того ж наймасштабніше окреслити статусний феномен сучасного українського мистецтва за 20 років і показати різні прояви художніх пошуків, як правило, «у відриві» від держави.

Організатори кажуть, що «Незалежні» пропонують кілька рівнів проекту, ніби окремих глав в одній художній книжці. Наприклад, напрям «Реальність VS Фантазм» розкриє особливості нашого арту, в якому «реальність завжди є химерною та відображається з потойбічним ефектом чи з підтекстом». Ще один розділ - «Діалог з екраном». Тут стане зрозуміло, яким у який спосіб реалії сучасного світу впливають на мислення сучасних художників. Ілюстрації - тут же: перформанси, фотороботи, відео. Важлива рубрика - «Соціальний погляд / Політичний реагент». Тут нагадають, на які політичні виклики та соціальні катаклізми особливо реагували художники в це двадцатиріччя. «Історія й міф» обіцяють представити «нові міфології та переосмислення історії», яку і без художників є кому переосмислювати. І нарешті, напрямок «За межею»: «Мистецький Арсенал» збере під цим дахом ті феноменальні прояви артжиття, що часто перебувають на узбіччі усталеної художньої системи.

Як повідомили DT.UA в «Мистецькому Арсеналі», в мегапроекті «Незалежні» бере участь близько 130 художників. Їм віддали весь перший поверх «Арсеналу» (а це близько 10 тисяч квадратних метрів). Що ще важливо - «Незалежні» увійшли до спеціальної програми Четвертої московської бієнале сучасного мистецтва.

Відомий куратор Олександр Соловйов присвятив «незалежність» свою «тронну промову» - як преамбулу і напуття: «Концепція проекту проста. Тут може підійти слоган «Концепція проекту проста. Тут може підійти слоган «Нове мистецтво нової країни». Але, як завжди, є труднощі в деталях. І, власне, в наповненні. А саме в історичному осмисленні, яке насправді поки що не стало цілком історичним, а, швидше - близьким до літературного грифа «20 років тому». Тобто у нас виникла нагальна потреба показати сучасне українське мистецтво - у форматі великого виставкового проекту».