Моргана Фрімена визнали «іконою кіно»

12 сiчня 07:00

Актор Морган Фрімен отримав найпрестижнішу нагороду року «Народний вибір» у номінації «ікона кіно».

 

«Дізнавшись, що я вперше у житті номінований на титул «ікона кіно», я вирішив подивитися, що таке «ікона». Виявилося, що це такий значок на робочій панелі комп'ютера», - почав свою промову 74-річний актор.

Також Голлівудська асоціація іноземної преси оголосила, що М.Фрімен став володарем почесної премії Сесіля Де Мілля, яку він отримає через кілька днів на 69-й церемонії вручення премії «Золотий глобус». У минулому році він був удостоєний вищої нагороди Американського інституту кіномистецтва за довічний внесок у кінематограф.

Фрімен знявся у безлічі фільмів, у тому числі «Темний лицар», «Сім», «Зіткнення з безоднею», «Брюс Всемогутній», «Шофер міс Дейзі». Серед нещодавніх, відзначених критикою і публікою кіноробіт Фрімена - роль Нельсона Мандели у стрічці «Нескорений» (Invictus), знятій Клінтом Іствудом. А за роль другого плану у фільмі «Дівчина на мільйон доларів» (2005 рік) артист був удостоєний «Оскара». Він втілив на екрані різних персонажів - від ув'язненого до президента, від детектива до бога, ставши улюбленцем публіки, як правило, за ролі другого плану.

На титул претендували гідні суперники - Харрісон Форд, Джордж Клуні, Роберт де Ніро і Том Хенкс.

Нагадаємо, «Народний вибір» - єдина в шоу-бізнесі США нагорода, лауреати якої визначаються загальнонаціональним голосуванням. Глядачі голосують за улюблений фільм у різних жанрах, а також кращих акторів і музикантів. Шоу традиційно транслювалося у прямому ефірі телеканалу CBS.