"Матриця" увійшла до реєстру культурної кіноспадщини США

19 грудня 14:06

Національний кінореестр США включив у свій список першу частину "Матриці", "Сніданок у Тіффані" і "Різдвяну історію" Боба Кларка.

 

Бібліотека Конгресу США доповнила Національний реєстр, що представляє собою список фільмів, які американці зараховують до своєї культурної спадщини.

У 2012 році до реєстру увійшли ще 25 стрічок, створених у період з 1897 по 1999 рік. Найбільш пізньоїю з кінострічок стала перша частина "Матриці" Вачовскі (1999).

Крім того, у список внесли "Сніданок у Тіффані" Блейка Едвардса (1961), "Різдвяна історія" Боба Кларка (1983), "Ледар" Річарда Лінклейтера і комедія "Сини пустелі" Вільяма А. Сайтера (1933), в якій знялися коміки Стен Лорел та Олівер Харді.

Національний кінореестр був заснований у 1989 році. У нього вносяться важливі з культурної, історичної або естетичної точки зору фільми.

Для включення стрічки у кінореєстр їй не обов'язково бути повнометражною, крім того, вихід стрічки у прокат також не є необхідною умовою. З урахуванням стрічок, що потрапили у список в 2012 році, реєстр включає загалом 600 найменувань. !zn

Читайте також:\

У США назвали найкращі фільми 2012 року

Новий фільм Мартіна Скорсезе буде присвячений Біллу Клінтону

Вчені запропонували спосіб перевірити існування Матриці

Едді Мерфі очолив список Forbes щодо акторів Голлівуду, яким найбільше переплачують