Малкович: Електронна книга здолає паперову вже найближчим часом

03 липня 09:31

Видавнича справа в світі йде на спад - закриваються навіть багато західних великих видавництв.

 

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив поет і видавець Іван Малкович.

«Я нещодавно був в Америці - і навіть там, уявіть, закриваються найбільш великі книжкові магазини! Яка причина? Зараз багато книг вже адаптовані в електронні версії. І це проблема для видавців. І не тільки для них, а й для авторів, редакторів, коректорів», - додав він.

Видавець розповів, що «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» вже почала готувати електронні аналоги окремих кольорових дитячих книжок. «Це щось середнє між книгою і анімацією, - каже І. Малкович. - Деякі герої можуть рухатися. За кадром - текст, можна з ілюстрацій складати пазли, відгадувати сюжетні загадки. Вже закінчуємо дві такі книги: «Вовченятко, яке запливло далеко в море» і «Літачок-рятівничок»».

Але поки що, за словами видавця, електронні версії планується розповсюджувати здебільшого на західному ринку: «В Україні їх можна продати, напевно, не більше 50-100 в рік».

«Ми живемо в переломні часи. Світ комп’ютеризувався. Власне книжок читають набагато менше. Майже всі засіли в Інтер нет - на інформаційні дрібниці, форуми, а це невблаганно з’їдає час... Стосовно майбутнього електронної книжки... Вже сьогодні багато людей, їдучи, наприклад, на відпочинок, закачують у тонесенький планшет цілу бібліотеку! Тоб то попит на «чтиво» як таке ніколи не зникне. А тривога щодо друкованої книжки справді існує… Але я - драматичний оптиміст! Вірю в мирне співіснування електронної і друкованої книжки. Це ж як театр, котрий постійно намагалися поховати, тому що боялися перемоги кіно, а потім телебачення. Але театр - вічно живий. Так само й традиційна книжка житиме, а надто книжки для дітей і подарункові видання».

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Олега Вергеліса і Катерини Константинової з Іваном Малковичем