Літературна премія Астрід Ліндгрен дісталася художниці з Аргентини

26 березня 17:37

Одну з найпрестижніших літературних нагород світу отримала аргентинська художниця і автор книг для дітей Марісоль Місента.

 

Лауреатом Премії пам'яті Астрід Ліндгрен (ALMA) - найвідомішої нагороди в області творів для дітей та юнацтва і однієї з найвизначніших літературних премій у світі - стала аргентинська художниця Марісоль Місента (Ісоль).

До списку претендентів на нагороду за 2012 рік увійшли 207 авторів та ілюстраторів із 67 країн.

Журі визнало, що саме Ісоль заслуговує на премію, оскільки вона "створює дитячі книги з точки зору дитини", її роботи "повні енергії та яскравих емоцій" і "навіть темні сторони життя вона висвітлює з гумором і легкістю".

Марісоль Місента почала працювати як автор і ілюстратор у 1997 році, випустивши книгу про малюка, який побачив чимало спільного між собою і собакою. Її роботи опубліковані у 20 країнах світу.

Критики відзначають, що особливість стилю Ісоль є прагнення передати розповідь за допомогою малюнка - щирого, але найчастіше іронічного. В 2000-2005 роках вона створювала щотижневий малюнок для популярної аргентинської газети "Clarín".

Премія імені Астрід Ліндгрен - міжнародна нагорода в області дитячої літератури, заснована шведським урядом у 2002 році на честь знаменитої шведської письменниці, автора "Карлсона, який живе на даху" і тетралогії про Пеппі Довгу панчоху.

Премія становить 5 млн шведських крон (майже 600 тисяч євро) і є одним з найбільших призових фондів для літераторів.

Лауреатами стають автори, ілюстратори і оповідачі, чиї роботи "відображають дух Астрід Ліндгрен".

Торік лауреатом став голландський письменник Гуус Куійер. !zn

Читайте також:

У Британії заснували нову літературну премію "на зло" Букерівській

Янукович роздав Шевченківські премії за 2013 рік

Престижна літературна премія Т. С. Еліота вперше пішла до США