Кустуріца пише книгу про Достоєвського і може за нею зняти фільм у Петербурзі

22 червня 13:38

Відомий сербський режисер і музикант Емір Кустуріца пише книгу про Достоєвського «Дорогий мій Федір» і не виключає можливість зняти за нею фільм у Петербурзі.

 

«Я кожного разу приємно здивований, коли приїжджаю до Петербурга. У ньому така гармонія і піднесеність! Місто надихає на створення музики, і тому воно ідеальне для проведення таких фестивалів (як фестиваль мистецтв ім. Ісаака Шварца - ред.)», - сказав Е. Кустуріца на прес-конференції в середу, 22 червня.

Режисер поділився своїми думками і про мистецтво. «Спірне питання - чи впливає мистецтво на життя. Музика, з одного боку, може врятувати людину. Адже твори Моцарта на 70% знижують кількість нападів у хворих на епілепсію. Але, з іншого боку, незважаючи на «Війну і мир» люди продовжують воювати, а після творів Достоєвського люди все одно вбивають», - зазначив Е. Кустуріца.

Знаменитий режисер розповів і про свою любов до футболу: «Це динамічна і модна гра, яка мало змінилася за 100 років свого існування. У ній є простір для гри. А простір - це головне для режисера. Тому я зняв фільм про Марадону».

Е. Кустуріца приїхав до Петербурга, щоб 23 червня взяти участь у концерті-закритті Першого міжнародного фестивалю мистецтв ім. Ісаака Шварца. Він вийде на сцену разом зі своїм оркестром The No Smoking Orchestra, Юрієм Шевчуком та тріо «Лойко».

За словами організаторів, наприкінці концерту всі артисти вийдуть на сцену і зроблять глядачам сюрприз - заспівають пісню І. Шварца з кінофільму «Біле сонце пустелі».

Одним з останніх художніх творів про життя Ф. Достоєвського є роман лауреата Нобелівської премії Джозефа М. Кутзее «Осінь у Петербурзі» (1994), який, проте, складно зарахувати до кращих робіт південно-африканського письменника.