Кулиняк: Закон про культуру покращить соціальний захист в галузі

14 сiчня 12:28

 

Прийнятий парламентом країни Закон «Про культуру» забезпечить помітне покращення соціального захисту працівників даної сфери, заявив міністр культури Михайло Кулиняк у коментарі для «Дзеркала тижня».

«Закон «Про культуру» не передбачає ніякого політичного, а тим більше «космополітичного» забарвлення. І якщо вже використовувати подібну лексику, то для нас, тих, хто працював над Законом, існує тільки одна політика - культурна. І ця політика передбачає вільний розвиток культур всіх народів, що живуть у нашій полінаціональній країні. Новий закон спрямований на поліпшення правових відносин в культурній сфері, удосконалення механізмів реалізації державної культурної політики. І, найголовніше: забезпечує соціальний захист працівників цієї сфери», - впевнений міністр.

Міністр зауважив, що окремий розділ, присвячений соціальному захисту працівників культури, регулює питання особливостей оплати їх праці і пенсійного забезпечення. Зокрема, держава забезпечує трудівникам цієї сфери роботу на повну тарифну ставку.

На думку міністра, це положення вкрай важливе, оскільки тисячі працівників культури (особливо у сільській місцевості) змушені працювати лише на половину, а то й на чверть тарифної ставки.

Міністр також підкреслив, що новим законом передбачені надбавки і доплати працівникам культурної сфери, зокрема - за вислугу років, почесне звання, а також допомога на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань.

Детальніше читайте у свіжому номері «ДТ».