Кориду визнали видом мистецтва в Іспанії

02 серпня 07:24

Рада міністрів Іспанії видала декрет, згідно з яким корида виходить з ведення міністерства внутрішніх справ і переходить до міністерства культури. Таким чином, корида визнається "видом мистецтва і культурним явищем", яке міністерство культури буде "зміцнювати і охороняти".

 

Прихильники кориди давно наполягали на такому перепідпорядкуванні, однак зараз висловили невдоволення прийнятим документом. Вони нарікають на те, що цей декрет по суті позбавлений сенсу, тому що не заважає автономним співтовариствам в односторонньому порядку, без погодження з міністерством, забороняти кориду на своїй території, як це зробила Каталонія у 2010 році.

Як пише The Guardian, декрет було прийнято на тлі тиску з боку захисників кориди, що активізувалися після її заборони у Каталонії. Незважаючи на юридичну слабкість декрету захисники кориди все одно вітали його, оскільки визнання бою биків культурним надбанням ускладнить спроби заборонити кориду.

Декрет підтримала опозиційна Народна партія Іспанії, яка вважається фаворитом на майбутніх парламентських виборах. Голова Парламентської асоціації кориди Мігель Сід Себріан висловив сподівання, що в разі перемоги Народна партія докладе зусиль для того, щоб захистити кориду від регіональних заборон законодавчо.

Боротьба проти кориди в Іспанії в останні роки загострилася у зв'язку з ростом свідомості населення та активністю організацій із захисту прав тварин.

В Іспанії кориду заборонено тільки у двох автономних співтовариствах - у Каталонії (заборона набуде чинності з 2012 року) і на Канарських островах (з 1991 року). Найбільш поширена корида у Мадриді та Андалузії.