Колекція "Платар" нарешті повертається в Україну після довгого перебування у США

29 лютого 14:58

Безцінні скарби втрачених цивілізацій - Трипільської культури, скіфів, сарматів, стародавніх греків та римлян - колекції «Платар» нарешті привезуть в Україну.

 

Після дворічного перебування у США 166 безцінних експонатів виставки «Слава України: золоті скарби та втрачені цивілізації» з відомої колекції Музею національного культурного надбання «Платар» нарешті повернулися в Україну.

Як повідомили у прес-службі Києво-Печерського заповідника, митний контроль експонати пройдуть в четвер, 1 березня, у приміщенні фондосховища заповідника. Після цієї процедури для огляд ЗМІ представлять поки що тільки окремі експонати виставки. Але у майбутньому колекцію планують експонувати у виставкових залах Заповідника.

Серед повернених експонатів - посуд, предмети побуту, антропоморфна та зооморфна пластика, скульптура, кераміка, інструменти та зброя з міді та каменю, предмету одягу, прикраси виготовлені з золота, міді, емалі та дорогоцінного каміння періоду з IV-III тисячоліття до Р. Х до IV-V тісячоліття з Р.Х. (Трипільска цивілізація; доба бронзового віку; період кочових племен: скіфів, сарматів, кіммерійців; доба стародавніх греків та римлян тощо).

Нагадаємо, що з колецією "Платар" повязаний міжнародний скандал з її часом перебування та поверненням із США в Україну. Як відомо, виставка перебувала у музеях США з жовтня 2010 до лютого 2012 року (термін експонування був продовжений на рік) в рамках масштабного міжнародного виставкового проекту «Україна – Світові», організаторами якого виступили Міністерство культури України та американський Фонд міжнародних мистецтв та освіти.

На американському континенті було представлено дві експозиції: "Слава України: святі образи ХІ-ХІХ століть" (ікони та предмети церковного вжитку вже повернулися в Україну) та «Слава України: золоті скарби та втрачені цивілізації». Зокрема «золоті скарби» експонувалася у провідних музейних установах США: Міжнародний центр “Меридіан” (Вашингтон), Художній музей Джосліна, Хьюстонський природничий музей, Музей російського мистецтва (Мініаполіс). За час перебування у США її відвідало сотні тисяч осіб.

Колекція «Платар» раніше належала колекціонеру бізнесмену Сергію Платонову, який пішов з життя у 2005 році. Нині колекцію з тисяч предметів старовини (частину її - 1315 експонатів із золота, срібла та бронзи у 2001 році Платонов подарував державі) зберігає бізнесмен Сергій Тарута. Сьогодні співвласником колекції є син Платонова Микола Платонов. Назва колекції походить від прізвищ власників.

У 2008 році тисячі експонатів колекції вперше возили за кордон - до Варшави (предмети трипільської культури скіфське і грецьке золото). !zn

Читайте також:

Українські скарби: з Америки, з любов’ю

Грегорі Гурофф: Внутрішньоукраїнські ігри не стосуються виставок у США

Завдяки «Платару» Україна отримує безкоштовний піар

Археологія на продаж