"Київську Пектораль" вручили найкращим у театральному мистецтві

26 березня 14:18

У столиці нагородили найкращі спектаклі і найкращих акторів. У цьому році театрали визначили переможців у 13 номінаціях, вони отримають нагороди у розмірі 1 тис. дол.

 

У столиці відбулася урочиста церемонія вручення ХХ театральної премії "Київська Пектораль". Цього року експерти визначили переможців у 13 номінаціях. Усі переможці отримали дипломи пам'ятні пекторалі, а також грошові премії у розмірі 8 тис. грн ($ 1 тис.).

Так, премію у номінації "За найкращий драматичний спектакль" отримав "Опискин. Фома" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра). З цією ж постановкою в номінації за найкращу режисуру переміг Олексій Лісовець.

Премію за найкращу жіночу роль отримала Лариса Паріс у спектаклі "Елліни, етюди до трагедії "Аякс" (театр "Студія Паріс"). Премію за найкращу чоловічу роль присудили Володимиру Кузнєцову за гру у спектаклі "Лист Бога" (Київський академічний драматичний театр на Подолі).

За найкращу жіночу роль другого плану премію отримала Катерина Кистень за роль у спектаклі "Святої ночі" (Новий драматичний театр на Печерську). Переможцем у чоловічій номінації став Олег Стальчук у спектаклі "Шляхи-дороги" (Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка).

Премію за найкращий спектакль малої сцени отримав Новий драматичний театр на Печерську за виставу "Корабель не прийде". З цією ж виставою у номінації "За найкращу сценографію" перемогли Борис Орлов та Ігор Рубашкін.

В номінації "За найкращий акторський дебют" премію отримав Антон Соловей за роль у спектаклі "Легкий спосіб кинути палити", створений у рамках спільного проекту Центру ім. Леся Курбаса і театру "Відкритий погляд".

Переможця в номінації "За найкращий режисерський дебют" так і не змогли визначити через недостатню кількість голосів експертів.

Найкращим пластичним рішенням вистави стала робота Ольги Семешкіної в постановці "Сон смішної людини" (Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка).

Найкращою музичною концепцією вистави визнана робота Олександра Курія у спектаклі "Войцек. Карнавал плоті" (Театр драми і комедії на Лівому березі).

Найкращим музичним спектаклем визнаний балет-триптих Раду Поклітару "Перехрестя", який був представлений на сцені Національної опери України ім. Т.Шевченка.

Спектакль "Дюймовочка" Київського муніципального академічного театру ляльок визнано найкращою дитячою виставою.

Крім того, лауреатом "Київської Пекторалі" в номінації "За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва" стала народна артистка України, театральний педагог, професор Валентина Зимова.

Нагадаємо, що театральну премію "Київська Пектораль" засновано в 1992 році. Вперше її вручали 27 березня 1993 у Міжнародний день театру за підсумками сезону 1991-1992 років.

Всього на початку 90-х років у світовому театральному просторі французький премія "Фелікс" була чи не єдиною подібною нагородою. На відміну від "Київської Пекторалі", російські премії "Золота маска", "Кришталева Турандот", "Чайка" тощо з'явилися значно пізніше, взявши її за приклад. !zn

Читайте також:

Станіславський: "Треба вірити!"

П'єсу українського драматурга назвали найкращою на міжнародному конкурсі в Австрії

У театрі ім.лесі Українки під час спектаклю помер актор Олександр Бондаренко