«Київ Мюзік Фест» очолив міністр Кулиняк

14 вересня 09:34

У столиці з 24 вересня по 2 жовтня відбудеться ХХІІ Міжнародний «Київ Мюзік Фест». У програмах фестивалю - широка панорама сучасної української музики і класика.

 

Фестиваль очолюють Ігор Щербаков і міністр культури Михайло Кулиняк.

Зі знаменитих гостей на заході очікують петербурзького композитора Олександра Радвіловича, засновника Міжнародного фестивалю нової музики «Звукові шляхи». П'ять частин його Симфонії № 3, яка прозвучить на відкритті, озвучать низку чеховських сюжетів: «Чорний метелик», «Хамелеон», «Дама з песиком», «Палата №6» і «Три сестри».

І.Щербаков представить свій новий твір «Пісня про пісню, або The Unanswered «Warum?»».

Окрім цього, НСОУ під керуванням Володимира Сіренка готує на відкриття Концерт для віолончелі та симфонічного оркестру Mersiye Франгіз Алізаде, «Поему» Євгена Станковича, вокально-симфонічний опус «Благодатна Маріє» Івана Тараненка.

Француз Марк Сіффер, який давно співпрацює з українськими композиторами, представить сольну програму «Саксофоніетта». У частинах будуть виконані хорова опера «Золотослов» Лесі Дичко та «Ларс Клин» італійця Паоло Розато (за оповіданням Луїджі Піранделло), сицилійського колориту якій додасть баян Романа Юсипея (італійська делегація на нинішньому «Київ Музик Фест», мабуть, найчисленніша і найбільш представницька).

До важливих виконань вітчизняної музики слід віднести два повернутих з небуття фортепіанних концерти Левка Ревуцького та Михайла Вериківського - твори класиків першої половини ХХ століття, які вкрай рідко в останні роки виконуються.

Окрім цього, ранню Сонату №1 Бориса Лятошинського включили до своєї парної програми піаністи з Данії Ілля Берг і Олександр Ваулін.

«Київська камерата» виконає австрійську музику межі ХІХ-ХХ століть (дві пісні на тексти Рільке нововіденців Антона Веберна та Камерна симфонія постромантика Франца Шрекера).

Не варто пропускати і обидва виступи київського ансамблю сучасної музики «Рикошет», почути який в Україні можна виключно на фестивалях.

До свіжої програми «Нова музика в Україні» Володимира Рунчака увійшли, окрім іншого, «вечірня музика для одного і дванадцяти інших» «Чи не я це, Господи?» самого маестро та п'єса «Чи живі ви ще, пане міністре???!!» Фараджа Караєва.

Вже наступного дня після суботнього закриття фестивалю під назвою «Україна Forever» Валерій Матюхін проведе концерт non stop, у програмі якого на особливу ​​увагу заслуговує Восьма симфонія Юрія Шамо, «Танго» театрального композитора Юрія Шевченка, вокальний цикл «Пастелі» шестидесятника Леоніда Грабовського, струнні «Фрески» Валентина Бібіка і Камерна симфонія Золтана Алмаши.

Заключний акорд фестивалю в цьому році - електронний. У проекті «ЕМ-візія» Алли Загайкевич цього разу дебютують дві групи молодих електронників: City Orchestra і Elvio duo.