Китай вперше став лідером ринку витворів мистецтва

19 березня 08:26

У 2010 році ринок творів мистецтва Китаю зріс на 177%, а в 2011-му додав ще 64%.

 

Протягом понад 100 років США були найбільшим у світі ринком витворів мистецтва з найбільш заможними колекціонерами. За підсумками 2011 року на перше місце з часткою цього ринку 30% вийшов Китай, свідчить доповідь про стан ринку витворів мистецтва, презентована на ювілейному, 25-му Міжнародному ярмарку класичного і сучасного мистецтва Tefaf у Маастріхті.

У підготовленому ірландським ученим-економістом Клер Макендрю дослідженні констатується, що в 2010 році ринок витворів мистецтва Китаю зріс на 177%, а у 2011-му додав ще 64%. Ринок США, навпаки, скоротився на 6%. І тепер частка КНР на світовому ринку дорівнює 30%, а частка США впала з 34 до 29%. На третьому місці розташувалася Великобританія (22%). Цікаво, що обігнати англійців китайцям вдалося зовсім нещодавно, у 2010 році. Сумарна частка ринку всіх країн Євросоюзу дорівнює 34%, тобто поки вона більша, ніж у Китаю. Однак звертає на себе увагу те, що показники більшості країн європейського континенту постійно знижуються. Так, у Франції 6% (четверте місце), а у Німеччині всього 2%.

Потужний ривок Китаю пояснюється різким зростанням рівнем добробуту населення, сильним національним ринком творів мистецтва, а також тією щедрою безтурботністю, з якою китайці витрачають гроші на мистецтво. "Покупці у Китаї не бачать проблем у придбанні витворів мистецтва. Дискусія про значення мистецтва як об'єкта інвестиції, яка ось вже протягом десяти років йде на Заході, не має для них ніякого значення", - наголошується в доповіді. !zn

Читайте також:

Французькі вчені розкрили таємницю правдоподібності картин Леонардо да Вінчі

Археологи знайшли ще 20 км Великої китайської стіни

Китай погодився пустити голлівудське кіно у свої кінотеатри

Письменники обрали найкращі книги за останні 200 років