Дослідники впізнали пейзаж за спиною таємничої Джоконди

27 листопада 14:50

Ландшафт на картині Леонардо "Мона Ліза" виявився справжнім. Він підтверджує висунуту в 2011 році версію з новим трактуванням особистості моделі.

 

Італійські дослідники встановили, що на знаменитій картині «Мона Ліза» Леонардо да Вінчі зобразив пейзаж з регіону Монтефельтро на північному сході Італії.

Як визначили геоморфолог з університету Урбіно Олівія Неші і художниця Розетта Борки, річки, озера і гори, зображені позаду портрета загадкової Джоконди, розташовані в області Марке (неподалік від Тоскани та Емілії-Романьї).

Територія цієї області є гористою місцевістю з річками.

Як пише британська The Times, теорія про ландшафт підтверджує висунуту у 2011 році версію з новим трактуванням особистості моделі.

Після того, як Джорджо Вазарі опублікував у 1550 році біографію Леонардо, вважалося, що моделлю для художника послужила Ліза Герардіні, дружина торговця шовком з Флоренції Франческо дель Джокондоне.

Однак охоронець архіву Ватикану Роберто Дзаппері стверджує, що насправді Леонардо написав Пацифік Брандані, заміжню даму, яка була коханкою засланого у герцогство умбрійське (район Монтефельтро) Джуліано Медічі.

У книзі архіваріуса сказано, що Брандані померла незабаром після того, як народила герцогу незаконнонародженого сина, і незабаром Медічі замовив її портрет.

За словами Олівії Неші, вона не знала про книгу Дзаппері, проте його версія лише підтверджує її теорію про географічне розташування зображеного на портреті ландшафту. !zn

Читайте також:

Загадка Мони Лізи може бути незабаром розкрита


У зіниці Мони Лізи знайдено таємничі ініціали

Італійські археологи знайшли частини скелета Мони Лізи