До 200-річчя Тараса Шевченка в Нижньому Новгороді готуються встановити пам'ятник

10 березня 12:49

Тарас Шевченко прожив у Нижньому Новгороді півроку після заслання в Середню Азію.

 

Пам'ятник Тарасу Шевченко може з'явитися в Нижньому Новгороді (Росія). Про це йшлося в ході урочистостей з нагоди 198-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка 9 березня в Нижньому Новгороді.

«Керівник української дипустанови запропонував громаді ініціювати установку в Нижньому Новгороді пам'ятника видатному синові українського народу Тарасу Шевченку в 2014 році з нагоди 200-річчя від дня його народження. Українці Нижнього Новгорода гаряче підтримали цю ідею», - йдеться в повідомленні консульства.

У своїй промові генеральний консул України Ігор Мельничук зазначив, що за півроку перебування в центрі Приволжя «Шевченко зрозумів і серцем прийняв це місце, полюбив його архітектуру і пейзажі Волги. Тут він написав поеми «Неофіти» і «Юродивий», низку ліричних віршів і багато картин».

До меморіальної дошки на будинку на Верхньоволжській набережній, в якому в кінці 1857 - початку 1858 років, повертаючись із заслання, жив Шевченко, активісти місцевого Товариства української культури «Джерело» поклали живі квіти.

Генеральне консульство України в Нижньому Новгороді
було відкрито 14 лютого 2012 року.

Нагадаємо, що у вересні 2011 року у Вільнюсі відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку, що жив у цьому місті в юності. !zn

Читайте також

У Тернополі відкрилася філателістична виставка на честь Тараса Шевченка


Янукович запропонував олігархам скинутися на святкування 200-річчя Шевченка