Для відзначення свого головування у Раді Європи Польща залучила українських митців

31 серпня 13:47

Протягом 100 днів Польща проведе 400 культурних подій у десяти столицях світу на відзначення свого головування у Раді ЄС.

 

До багатьох цих подій буде залучено українських митців, розповів в інтерв’ю ZN.UA директор Польського Інституту у Києві Ярослав Ґодун.

У Києві відзначення розпочнеться 3-го вересня на Софійській площі вуличним театром «Планета Лем».

«Лем народився у Львові, і на його творчості виховалось не одне покоління українців. Ця вистава відкриє також Київський міжнародний театральний фестиваль «Дім Химер», у рамках якого окрім спектаклів польських театрів буде представлено також і польські театральні установи»,- розповів директор Польського інституту.

Ярослав Ґодун повідомив також, що під час святкувань активну участь братимуть українські митці.

«Українські музиканти входять до складу міжнародного симфонічного оркестру «I, CULTURE Orchestra», який є одним із ключових проектів нашої презентації. Цей оркестр унікальний за своїм етнічним складом - музиканти із країн Східного партнерства та Польщі. Відомі українці – письменники Тарас Прохасько та Сергій Жадан, працювали над аудіокнигою українських перекладів віршів Чеслава Мілоша. Українські музиканти братимуть участь у постановці Кароля Шимановського «Король Роґер» у Києві. Шимановський – уродженець Черкащини. Його ім’я, пишуть поряд із Шопеном та Лютославським»,- розповів Ґодун.

За його словами, новий фільм Єжи Гоффмана «Варшавська битва.1920» відкриє кінофестиваль «Молодість», у трьох містах дасть концерти популярна джазова співачка Анна-Марія Йопек, у Києві пройде експозиція віршів у вагонах метрополітену «Вірші у метро», відбудуться інші заходи.

Святкування окрім столиці пройдуть також у Львові,Одесі, Харкові, Дніпропетровську.

Із повним текстом інтерв’ю Ярослава Ґодуна можна ознайомитись тут.