Депутати відмовилися від ідеї заробити на гастролях

22 березня 16:38

Депутати вирішили не робити ведмежу послугу українському шоу-бізнесу: після хвилі протесту з боку артистів і продюсерів Верховна Рада зняла з розгляду законопроект про введення гастрольного збору.

 

Верховна Рада (ВР) України прийняла рішення зняти з розгляду проект закону про внесення змін до закону "Про гастрольні заходи в Україні" (№ 8757), яким пропонувалося ввести плату за оформлення і видачу свідоцтва про проведення гастролей. Постанову про зняття законопроекту з розгляду підтримало 278 карток народних депутатів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначалося, що очікувана сума надходжень від плати за оформлення і видачу свідоцтва про проведення гастрольного заходу складе 89,1 млн. грн. на рік.

Однак після прийняття в першому читанні законопроект № 8757 викликав хвилю протесту в творчому середовищі. Українські артисти і продюсери напередодні звернулися до влади з проханням скасувати законопроект, оскільки він ставить під загрозу існування гастрольної діяльності в Україні та ігнорує інтереси споживача. У разі прийняття законопроекту фахівці прогнозували підвищення вартості квитків на 25-50%.

За оформлення і видачу свідоцтва про проведення гастрольного заходу планувалося стягувати плату в розмірі: для гастрольних заходів за участю художніх колективів та окремих виконавців у жанрах театрального, академічного музичного, народного музичного мистецтва, фольклору - 1% від аншлагової вартості гастрольного заходу, для гастрольних заходів за участю естрадних, циркових колективів та окремих виконавців - 3% від аншлагової вартості гастрольного заходу, для шоу-програм усіх видів, а також в розважальних закладах за участю художніх колективів та окремих виконавців - 5% від аншлаговий вартості гастрольного заходу.

Передбачалося, що плату за оформлення і видачу свідоцтва про проведення гастрольного заходу (крім благодійного) на території України вносить його організатор. !zn

Читайте також:

Кулиняк знайшов спосіб поповнення «культурного бюджету»

Мінкульт збільшує процентні «ставки» для гастролерів

Законопроект про гастрольну діяльність окрім корупції небезпечний введенням цензури


Небезпечні гастролі