Christie's торік побив рекорд продажів предметів мистецтва

02 лютого 08:13

Аукціонний будинок Christie's у 2011 році збільшив продажі. Аналітики сумніваються, що цього року вдасться повторити успіх.

 

Незважаючи на кризу єврозони і низьке економічне зростання, продажі творів мистецтва найбільшого у світі аукціонного дому Christie's у 2011 році зросли на 9% до рекордного рівня 3,6 млрд фунтів.

Найбільше продаються витвори у категоріях «післявоєнне» і «сучасне» мистецтво, що зібрали 736 млн фунтів, за якими йде категорія «мистецтво Азії», продажі якої склали 553 млн фунтів.

Найдорожчим лотом, проданим у 2011 році, стала картина Роя Ліхтенштейна «Я бачу кімнату повністю!.. І там нікого немає!» (1961), що пішла на торгах 8 листопада у Нью-Йорку за 43 млн доларів.

Аукціонні будинки дуже постраждали під час фінансової кризи 2008 року, що послідувала за оголошенням про банкрутство інвестиційного банку Lehman Brothers. Так продажі витворів мистецтва Christie's у 2009 році впали до 2,1 млрд фунтів з 3,1 млрд на два роки раніше. Проте вже до 2010 року продажі Christie's, перевершивши прогнози багатьох аналітиків, піднялися більш ніж на 50% і досягли 3,3 мільярда фунтів.

Зараз експерти в галузі мистецтва розділилися у своїх оцінках ринку. За нещодавнім опитуванням аналітика ArtTactic, індекс впевненості у ринку сучасного мистецтва США та Європи становить 51, відображаючи практично рівне співвідношення негативних і позитивних прогнозів.

Читайте також

Книга "Птахи Америки" продана за 8 млн доларів

Картина Пітера Брейгеля-молодшого стала найдорожчим лотом на торгах Christie's

Робота Гурскі поставила рекорд вартості для фотографій

Автопортрет Енді Уорхола продали на аукціоні за 38,4 млн доларів