Боб Ділан удостоєний вищої нагороди США

30 травня 06:25

Пісні Ділана вважалися справжнім гімном свободи у роки, коли американська громадськість протестувала проти війни у ​​В'єтнамі і боролася за права людини.

 

Президент США Барак Обама вручив медаль Свободи відразу декільком політичним і громадським діячам. Серед них - популярний співак і композитор Боб Ділан, а також колишній держсекретар Мадлен Олбрайт.

Вручаючи нагороду Ділану, глава Білого дому підкреслив, що в історії американської музики не було кращого музиканта. "Сьогодні всі виконавці від Брюса Спрінгстіна до групи U2 зобов'язані висловити йому свою вдячність", - додав Обама і уточнив, що є великим шанувальником творчості Ділана.

Зазначимо, що пісні Ділана вважалися справжнім гімном свободи у роки, коли американська громадськість протестувала проти війни у В'єтнамі і боролася за права людини.

Знайшов Обама чимало теплих слів і на адресу Олбрайт. За словами президента, "мужність цієї жінки принесла мир на Балкани".

Нагадаємо, Олбрайт, яка очолювала американське зовнішньополітичне відомство за Білла Клінтона, була одним із головних ініціаторів військової операції проти Югославії. Підсумком війни стала фактична незалежність Косово.

Також нагорода була вручена космонавту Джону Гленну, який став першим американцем, що досяг орбіти Землі, лікарю Вільяму Фогу і тренеру жіночих баскетбольних команд Пет Саміт. Посмертно медалі удостоївся Ян Карський, який здійснив значний внесок у розкриття нацистських злочинів у Польщі у роки Другої світової війни.

Медаль Свободи - одна з двох вищих нагород США для цивільних осіб, що вручається за рішенням президента США. Медаллю свободи нагороджуються люди, «які зробили істотний внесок у безпеку і захист національних інтересів США, в підтримку миру у всьому світі, а також в суспільне і культурне життя США та світу».

Медаль була заснована Гарі Труменом у 1945 році для нагородження за заслуги під час Другої світової війни. У 1963 році президент Кеннеді розширив сферу нагороджених. !zn

Читайте також:

Названі переможці Каннського кінофестивалю

«На голці» визнано найкращим британським фільмом за останні 60 років

Нова біографія Обами підірвала Інтернет: він був ватажком «банди» любителів марихуани


Журналісти підслухали переговори Медвєдєва з Обамою: Я все передам Володимиру (відео)