Американські критики назвали найкращим фільмом року чорно-білу стрічку «Артист»

13 сiчня 08:21

Чорно-біла, практично німа стрічка «Артист» французького режисера Мішеля Хазанавічуса названа кращим фільмом року Асоціацією кінокритиків, які працюють на телебаченні, радіо і в інтернет-виданнях. Сам Хазанавічус завоював нагороду цього найбільшого у США і Канаді об'єднання критиків за режисуру.

 

Лаври найкращого актора дісталися Джорджу Клуні за роботу у сімейній драмі «Нащадки» режисера Олександра Пейна. Вона оповідає про спробу чоловіка знайти спільну мову з двома дочками після нещасного випадку з їхньою матір'ю і вважається одним з основних кандидатів на премію «Оскар».

Найкращою виконавицею головної жіночої ролі визнано Віолу Девіс ("Прислуга"). У цьому фільмі постановник Тейт Тейлор розповів про рух за громадянські права чорношкірого населення Америки у 1960-х крізь призму сприйняття простої служниці у родині білих американців.

Премії у номінації сценаристів вручені Вуді Аллену за «Опівночі в Парижі», Стівену Заілляну, Аарону Соркіну і Стіну Шервіну за «Людину, яка змінила все». В останній стрічці Пітт зіграв легендарного тренера американського бейсбольного клубу «Окленд» Біллі Біна. В «Опівночі в Парижі» грають Оуен Вілсон, Рейчел Макадамс, володарки «Оскара» Маріон Котійяр і Кеті Бейтс, а також перша леді Франції Карла Бруні-Саркозі.

Торік актори-володарі премій «Вибір критиків» стали лауреатами і «Оскара». Однак рік тому критики віддали перевагу «Соціальній мережі» як найкращому фільму. Вона не завоювала головного трофея сезону у найбільш престижних номінаціях. Весь тріумф випав на долю творців британської стрічки «Король говорить!».

Слідом за критиками своє слово скаже Асоціація іноземної преси у Голлівуді, яка ввечері наступної неділі, 15 січня, назве нових лауреатів премії «Золотий глобус». За своїм престижем у кіносвіті США вона поступається лише «Оскару». Основні фаворити в боротьбі за «Золоті глобуси» - «Артист», «Нащадки» і «Прислуга».