Американські кінокритики назвали «Меланхолію» найкращою стрічкою року

08 сiчня 08:14

Драма «Меланхолія» данського режисера Ларса фон Трієра удостоїлася звання кращого фільму минулого року за версією Національного товариства кінокритиків США.

 

Прем'єра стрічки відбулася на Каннському фестивалі та затьмарилася гучним скандалом - за сумнівні висловлювання на прес-конференції фон Трієр був оголошений персоною нон-ґрата.

Тим не менше, «Меланхолія» стала неймовірно успішною, а виконавиця ролі Джастін - Кірстен Данст - отримала за свою роботу «Золоту пальмову гілку» та премію Європейської кіноакадемії. Кінокритики США не залишилися осторонь і оголосили 29-річну голлівудську зірку кращою актрисою 2011 року.

Звання кращого актора цього разу відійшло Бреду Пітту, який вразив критиків своєю грою у фільмах «Людина, яка змінила все» і «Дерево життя». Режисер останнього, американець Терренс Малік, удостоївся звання кращого режисера року, проте, як підкреслюють експерти, цим званням він у першу чергу зобов'язаний скандальній витівці Ларса фон Трієра - свого головного конкурента.

Нагороду за кращу жіночу роль другого плану отримала Джесіка Честейн («Древо життя»), а кращим другорядним актором був визнаний Альберт Брукс («Драйв»).

Національне товариство кінокритиків США об'єднує 58 експертів у галузі кіномистецтва, які співпрацюють із провідними друкованими виданнями США. Як правило, фільми, відзначені ними, є головними претендентами на премію Американської кіноакадемії - «Оскар».