Американські кінематографісти знімають документальний фільм про "матч смерті"

30 квiтня 09:29

Американські кінематографісти знімають документальний фільм про "матч смерті"

 

На противагу російській стрічці «Матч» про події 1942 телевізійники зі США готують власну документальну роботу.

Як повідомляє ТСН, російський кінофільм "Матч" дебютував у вітчизняному прокаті зі скандалом. Атака незадоволених рішенням Держкіно дозволити показ стрічки українців на кінозал, де проходила прем'єра, була відбита "Беркутом". Протестувальники переконані: фільм принижує гідність українців, адже україномовні в ньому - лише негативні персонажі, а наведені начебто історичні факти не відповідають дійсності.

Проте, наголошується в повідомленні, за прокат виступили 11 проти 9 експертів Держкіно. Ту ж спробу - розповісти про матч з фашистами в серпні 1942-го - в цьому місяці втілювала в життя команда американських документалістів. Незважаючи на мовний бар'єр, скандал навколо російського фільму дійшов і до них.

"Більшість людей, з якими я спілкувався, були роздратовані або засмучені тим фільмом. Оскільки він неправдивий", - сказав продюсер документального фільму "Матч смерті"(телеканал ESPN, США) Девня Арруда.

Він сам хотів би побачити російську роботу. Мотивує це професійним інтересом. Але наголошує - має інший підхід до історії. Його зйомок передувала ретельна робота з документами.

"Ми знаємо, що гра відбулася. І є документальні підтвердження. Але що ми також знаємо, - легенда, розказана людям, що нібито футболістів розстріляли після того, як вони перемогли команду нацистів, - це неправда", - сказав він.

ТСН зауважує, що протиставити щось ідеологічної кіноіндустрії Росії українським кіношникам не вийде через відсутність фінансування. Залишається проголосувати гаманцем українським глядачам. Так, наприклад, у березні зробили серби. На прем'єру голосно розрекламованої, але, на думку сербів, образливою стрічки Анджеліни Джолі про війну на Балканах, - прийшло ... аж 12 глядачів. !zn

Читайте також:

Міліція відпустила всіх затриманих під час показу фільму «Матч»

В Україні дозволили прокат російського фільму «Матч»


Російські кінематографісти звинуватили українських чиновників у цькуванні


Безруков, німці і скандал