Американська актриса українського походження отримала театрального "Оскара"

13 червня 15:31

Коли актриса Ніна Аріанда отримала статуетку «Тоні», найпрестижнішу нагороду театрального світу Сполучених Штатів, то місцева преса відзначила, що на мистецькому небосхилі Америки зійшла нова зірка.

 

У Нью-Йорку американка українського походження, 28-ми річна актриса Ніна Аріанда отримала статуетку "Тоні", найпрестижнішу нагороду театрального світу Сполучених Штатів.

Ніна Аріанда – американка українського походження. Нагороду їй присудили за роль Ванди у бродвейській постановці п’єси «Венера у хутрі».

Приймаючи нагороду "Тоні", Аріанда, зокрема, зазначила: "Мої друзі, моя родина, мої батьки – вони всі тут присутні. Ви зробили для мене більше від усіх. Я люблю вас дуже!".

Окрім «Тоні», Ніна Аріанда має ще низку відзначень. За виконання головної ролі у бродвейському спектаклі «Народжена вчора» вона отримала нагороду «Ліги драматургів» і ще одну нагороду, яку присуджує «Коло театральних критиків за кращу роль у п’єсі».

Але «Тоні» – це зовсім інша «ліга». Для американського театру ця премія за престижністю й важливістю тотожна кінопреміям «Оскар». Подібно до «Оскара», сама номінація на «Тоні» вважається великим досягненням, а вже присудження «Тоні» виводить акторку в першу ряд майстрів американської сцени.

П’єса "Венера у хутрі", за яку Ніна отримала свій головний театральний приз, це комедія за романом австрійського письменника 19-го століття, уродженця Львова, Леопольда Захер-Мазоха, інтерпретована як сучасна історія кохання. Разом з нею у виставі грає відомий у Штатах актор Хью Денсі.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
Скріншот з відео

«Бути водночас сексуальною, кумедною й загадковою – це само по собі чимале досягнення, але бути сексуальною, кумедною й загадковою на протязі усього спектаклю, ні на хвилину не залишаючи сцену заслуговує кваліфікації надлюдської… Аріанда випромінює рідкісне сяйво справжньої зірки сцени», – написав про акторську майстерність Ніни Аріанди театральний критик газети New York Times.

Акторка також знялася у п’ятьох фільмах, зокрема, в останньому оскароносному фільмі відомого режисера Вуді Аллена "Північ у Парижі".

Народилася вона у штаті Нью-Джерсі, де й нині мешкають батьки Леся й Петро Мацьо. Відомо, що у дитинстві акторка відвідувала українську танцювальну студію ансамблю "Сизокрилі" під режисурою Роми Прими-Богачевської, але акторка вона насамперед американського театру й кіно. Також Ніна була в українській скаутській організації "Пласт".

Пізніше Аріадна навчалася у Мистецькій школі Нью-йоркського університету, де її педагогом був легендарний актор Крістофер Пламмер.