WikiLeaks опублікує понад тисячу документів посольства США в Україні

14 сiчня 12:25

Окремого лінку на документи, пов'язані з листуванням держдепартаменту США із американським посольством в Україні, на сайті WikiLeaks поки немає. Зараз оприлюднено всього 243 документа із 251 287, що є в розпорядженні сайту. Водночас в інтернеті вже можна знайти перелік усіх документів посольства США в Україні, які будуть опубліковані на WikiLeaks - число документів у ньому досягає 1139.

 

Окремого лінку на документи, пов'язані з листуванням держдепартаменту США із американським посольством в Україні, на сайті WikiLeaks поки немає. Зараз оприлюднено всього 243 документа із 251 287, що є в розпорядженні сайту. Водночас в інтернеті вже можна знайти перелік усіх документів посольства США в Україні, які будуть опубліковані на WikiLeaks - число документів у ньому досягає 1139.

Про це сьогодні, 30 листопада, пише «Коммерсант-Украина» у статті «Секреты общего пользования».

Поки Україна найчастіше згадується в документах, направлених до держдепартаменту посольством США у Росії. Так, у звіті про візит помічника міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Олександра Вершбоу до Москви (до цього він відвідав Київ), що відбувся 30 вересня 2009 року, про Україну йдеться як про одну зі «сфер особливих інтересів» Росії. «Відразу по прильоту (до Москви) Вершбоу почав розповідати про свій візит до України і передав побоювання української сторони щодо поваги Росією її суверенітету і кордонів», - йдеться в документі з грифом «для службового користування», надісланому з посольства до Вашингтона 6 жовтня 2009 року.

У ньому також наводиться оцінка Вершбоу листа, який незадовго до цього президент Росії Дмитро Медвєдєв надіслав на ім'я президента України Віктора Ющенка. У ньому, як відомо, Медвєдєв звинуватив Ющенка в тому, що той проводить недружню політику щодо Росії. Цей лист Олександр Вершбоу назвав «контрпродуктивним». У документі також наводяться слова заступника міністра закордонних справ Російської Федерації Григорія Карасіна, який пояснив представникам США причини погіршення українсько-російських відносин. «Росія не намагається впливати на Україну, а хоче бачити її стабільним і безпечним сусідом. Він (заступник міністра) сказав, що Росія не може ігнорувати спроби представити її як головну загрозу для України», - йдеться у звіті посольства.

Згадка про Україну міститься і в документі, присвяченому візиту міністра закордонних справ Ізраїлю Авігдора Лібермана до Москви і його переговорів з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим 2-3 червня 2009 року. «Лавров (на зустрічі) підняв тему перегляду історії, зокрема радянської епохи та періоду Другої світової війни, що, підкреслив він, є особливо гострим питанням для Східної Європи, а також актуальним для Ізраїлю. Він згадав про офіційне визнання голодомору в Україні. Ліберман пояснив, що, визнавши трагедію, Ізраїль не звинуватив у ній Росію, як і не визнав її актом геноциду», - йдеться у звіті.

Таємні документи, зокрема стосовно діяльності США на пострадянському просторі, зараз також публікуються на сайті партнера WikiLeaks у Росії - тижневика «Русский репортер». Видання отримує ту інформацію, яка ще не надійшла в широкий доступ. Вчора «Русский репортер» процитував наступну виписку із листування: «Помаранчевий» глава МВС Юрій Луценко, бравуючи, розповів послу США в Україні, що отримав наказ від генпрокурора заарештувати соратників Юлії Тимошенко Олександра Турчинова та Андрія Кожем'якіна за те, що вони знищили документи СБУ, в яких йшла мова про зв'язки Тимошенко з кримінальним бізнесменом Семеном Могилевичем. Луценко назвав наказ генпрокурора Медведька божевільним і, звичайно, його не виконав».

Однак найбільш широко цитованою інформацією з сайту WikiLeaks в контексті України вчора стали витяги з таємного, не призначеного для іноземців звіту (гриф Secret/Noforn) дипломата посольства США у Лівії, присвяченого лідерові Лівійської Джамагирії Муаммару Каддафі. У розділі «Залежності: довіра обраним групам осіб» говориться наступне: «Каддафі дуже довіряє українській медсестрі Галині Колотницькій, яку часто описують як «розкішну блондинку». Дипломат відзначає, що, хоча у Каддафі перебувають у штаті чотири українські медсестри, обходитися він не може саме без Колотницької, оскільки «тільки вона знає його розпорядок».

В українському МЗС опубліковані WikiLeaks донесення дипломатів, в яких згадується Україна, не коментують. Разом з тим джерело у міністерстві повідомило, що напередодні оприлюднення дипломатичного листування МЗС України було проінформовано про те, що такі документи з'являться у широкому доступі. Наслідків оприлюднення звітів посольства США в Україні у МЗС не бояться. «До діючого керівництва країни і МЗС ці повідомлення не мають ніякого відношення - все листування стосується діяльності посольств США за попередній період, до 28 лютого 2010 року», - сказало джерело у керівництві МЗС.

Як повідомляло у понеділок, 29 листопада, «Дзеркало тижня», посольство США назвало інформацію від WikiLeaks неповною і такою, що не відображає позицію країни.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»