Російський дипломат заявляє, що Британія не відповідає на ноту про Затуліветер

14 сiчня 12:26

Британська влада не відповідає на ноту Росії з проханням дати офіційні роз'яснення ситуації щодо Катерини Затуліветер, російської громадянки, заарештованої за підозрою в шпигунстві. Про це повідомив у вівторок тимчасовий повірений у справах РФ у Великобританії Олександр Стерник.

 

Британська влада не відповідає на ноту Росії з проханням дати офіційні роз'яснення ситуації щодо Катерини Затуліветер, російської громадянки, заарештованої за підозрою в шпигунстві. Про це повідомив у вівторок тимчасовий повірений у справах РФ у Великобританії Олександр Стерник.

"Відмови ми не отримували також як і не отримали можливості, щоб консульський співробітник отримав до неї доступ і переконався, що з нею все гаразд. За нашою непрямою інформацією такий арешт дійсно мав місце", - сказав Стерник.

Відповідно до двосторонньої консульської конвенції 1968 року, Лондон повинен повідомляти посольство Росії в разі арешту або депортації громадян РФ. Однак, за словами тимчасового повіреного, через п'ять днів після арешту Затуліветер, дипмісія РФ все ще не була проінформована про долю російської громадянки.

Стерник заявив, що "небажання вступити в офіційний контакт з посольством з самого початку не вкладається в рамки прийнятих норм поведінки між державами".

Посольству також не вдалося зв'язатися з самою Затуліветер. "Ми намагалися зв'язатися з Катериною за номером телефону, який є у нас урозпорядженні, здається, цей телефон належить їй, направляли повідомлення на адресу електронної пошти Катерини, залишили контактні деталі посольства, щоб вона могла скористатися і ввійти з нами в контакт", - сказав російський дипломат.

Раніше російський МЗС оприлюднив офіційну заяву у зв'язку із затриманням Катерини Затуліветер. У російському зовнішньополітичному відомстві висловили жаль, як йдеться в документі, у зв'язку з "ретельністю, з яким окремі ЗМІ Сполученого Королівства намагаються зрежисирувати водевіль на заїжджений шпигунський сюжет".

"У нас немає ілюзій щодо того, що у Великобританії є і будуть вельми впливові сили, не зацікавлені в нормалізації російсько-британських відносин. Сподіваємося, однак, що декларована офіційним Лондоном лінія на формування позитивного порядку денного в нашому двосторонньому співробітництві буде підкріплена конкретними справами ", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, 25-річна Катерина Затуліветер була затримана в Британії за підозрою в шпигунстві. Вона впродовж двох з половиною років працювала помічницею депутата Майка Хенкока, який представляє в британському парламенті Ліберально-демократичну партію. Він є депутатом від Портсмута, міста, в якому розташована велика військово-морська база. Він також є членом спецкомітету Палати громад з оборони.

Про інтерес британської контррозвідки до помічниці депутата стало відомо в серпні цього року, коли її допитали в британському аеропорту Гетвік.

Тоді британські ЗМІ писали, що служба безпеки могла зацікавитися Катею Затуліветер після того, як у США за підозрою у шпигунстві затримали російських агентів. Серед них була Анна Чепман, що мала громадянство Великобританії.

За матеріалами: BBC Russian