Росіянку затримано в Британії за підозрою в шпигунстві

14 сiчня 12:26

Росіянку, яка працює помічницею члена парламенту Великобританії, затримано і можливо буде депортовано за підозрою в шпигунстві.

 

Росіянку, яка працює помічницею члена парламенту Великобританії, затримано і можливо буде депортовано за підозрою в шпигунстві.

Як пише газета Sunday Times, 25-річна Катя Затуліветер була заарештована на вимогу британської контррозвідки МІ5.

Її роботодавець, депутат Майк Хенкок, що представляє інтереси виборчого округу Південний Портсмут, заявив, що вона не порушувала закон, і планує подати апеляцію на її затримання.

У британському міністерстві внутрішніх справ повідомили, що не коментують окремі справи і питання депортації.

Проте джерело в розвідувальних колах, як стверджується, сказало  Sunday Times, що присутність Затуліветер «не сприяє національній безпеці» і їй планують «вказати на двері».

Це імовірно перший випадок з часів закінчення холодної війни, коли співробітника парламенту звинувачують у шпигунстві на Росію, пише видання.

Хенкок, що представляє партію ліберальних демократів, також входить до спецкомітету Палати громад з оборони.

Шпигунство з жіночим обличчям

Про інтерес контррозвідки до помічниці депутата стало відомо в серпні цього року, коли її допитали в британському аеропорту Гетвік.

Тоді британські ЗМІ писали, що служба безпеки могла зацікавитися Катею Затуліветер після того, як у США за підозрою в шпигунстві   затримали російських агентів. Серед них була Анна Чепман, що мала громадянство Великобританії.

Чепман з 2001 по 2006 роки жила в Англії і отримала британський паспорт, коли вийшла заміж за англійця.

«Шпигунський скандал» розгорівся цього літа, коли Вашингтон звинуватив десятьох осіб у роботі на російську розвідку.

Усі вони були затримані в кінці червня, а потім в терміновому порядку засуджені і депортовані до Росії в обмін на чотирьох росіян, також засуджених за співпрацю з іноземними державами.

У Росії шпигунам вручили вищі державні нагороди.

У липні міністерство внутрішніх справ Великобританії позбавило Чепман британського громадянства.

За матеріалами "Бі-Бі-Сі"