Бальцерович: Україна повинна зберегти конкуренцію у політиці

05 липня 09:07

Україна для сталого економічного розвитку повинна зберегти реальну конкуренцію у політиці, яка є основою для демократії у країні.

 

Таку думку кореспонденту УНІАН висловив колишній міністр фінансів Польщі і автор радикальних економічних реформ початку 1990-х, названих «шоковою терапією», Лешек Бальцерович.

«Це важливо з точки зору якості життя, як політичної, так і економічної», - сказав він, коментуючи необхідні дії влади для поліпшення ситуації в країні.

«Дуже важливо, щоб Україна не йшла дорогою Росії», - підкреслив він.

Екс-міністр зазначив, що українська влада
у своєму розпорядженні даних про міжнародний - не тільки польський - досвід радикальних економічних реформ, які можна реалізувати для збільшення конкурентоспроможності національної економіки.

«Проблема не в тому, що немає знання, як краще реформувати країну, а в тому, щоб прийняти рішення про початок реалізації такої програми», - підкреслив він.

Л.Бальцерович сказав, що досвід східноєвропейських посткомуністичних країн підтверджує, що краще не затягувати з радикальними реформами, а реалізувати їх якомога швидше.

«Досвід останніх 20 років показує, що держави, які раніше почали такі реформи, не повертали їх назад, отримали кращі результати, ніж ті, які пішли іншою дорогою: затягували їх реалізацію або поступово реалізували», - сказав він.