Європол виявив сотні договірних футбольних матчів по всьому світу

Поділитися
Слідчі вважають, що їм вдалося побачити лише верхівку айсберга. © rusfootball.info
Розслідування тривало півтора року і виявило 425 корумпованих футбольних чиновників, гравців і злочинців, які займалися організацією договірних матчів у 15 країнах.

Поліція ЄС - Європол - провела масштабне розслідування організації договірних футбольних матчів - як у Європі, так і в інших частинах світу. Розслідування виявило близько 380 підозрілих матчів, включаючи дві гри у Лізі Чемпіонів, в Європі. Ще близько 300 ігор викликали підозру слідчих в Африці, Азії, Південній та Центральній Америці.

Головний злочинний синдикат, який займався їхньою організацією, знаходився в Азії.

Виступаючи в Гаазі, директор Європолу Роб Вейнрайт розповів про деякі договірні матчі.

"Мова йде про кваліфікаційні матчі чемпіонатів світу і Європи, двох поєдинків Ліги Чемпіонів, включаючи один з тих, які були зіграні в Англії, і декілька матчів вищих ліг низки європейських країн", - сказав глава Європолу.

Роб Вейнрайт заявив, що розслідування виявило 425 корумпованих футбольних чиновників, гравців і злочинців, які займалися організацією договірних матчів в 15 країнах.

Розслідування Європолу тривало півтора року. Головний злочинний синдикат, який займався організацією договірних матчів, знаходився в Азії і працював зі злочинними групами в Європі. За даними поліції, чистий прибуток злочинців склав 8 млн євро, а на виплату організації договірних матчів пішло 2 млн євро. Найбільшою разовою виплатою була сума в 140 тисяч євро.

Про те, як працювала злочинна мережа, розповів на прес-конференції в Гаазі німецький прокурор Андреас Бахман.

"Злочинцям пред'явлені звинувачення у змові, яка існує щонайменше ще з початку 2009 року. Мета змови - давати хабарі спортсменам, тренерам, суддям і футбольним чиновникам провідних європейських футбольних ліг, щоб вони вплинули на результат поєдинків для отримання прибутку злочинним угрупованням. Величезні суми потім ставилися на результат цих поєдинків у Європі та Азії. Букмекерські організації нічого не знали про махінації і виплачували виграні суми членам злочинних угрупувань", - сказав Бахман.

У цій справі арештовано 50 осіб. Проте слідчі вважають, що їм вдалося побачити лише верхівку айсберга.

"Очевидно, що це найбільше з коли-небудь проведених розслідувань договірних матчів у Європі. Воно виявило велику проблему чесності у європейському футболі", - сказав глава Європолу.

Слідчі не назвали конкретних матчів та імен затриманих. Також незрозуміло, чи були серед перерахованих матчів, які викликали підозру слідчих, ті, які раніше були названі слідчими Німеччини та Італії, що займалися виявленням договірних поєдинків у цих країнах.

Минулого місяця глава Інтерполу Рональд Ноубл заявив, що глобальний оборот навколо договірних матчів в сучасному футболі досягає "сотень мільярдів євро на рік".

За його словами, доходи від нелегальних букмекерських ставок "за масштабами можна порівняти з оборотом компанії Coca-Cola".

"Договірні матчі - багатоголова гідра, яку ми повинні знищити скоординованими зусиллями на національному та міжнародному рівнях", - сказав генсек Інтерполу. !zn

Читайте також:

Інтерпол оцінив бізнес з договірними матчами в сотні мільярдів євро

У ТОП-10 найбільш корумпованих футбольних чемпіонатів не знайшлося місця українському

Екс-спартаківець розповів про договірні матчі київського "Динамо"

В Україні 13% футболістів знають про договірні матчі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі