В Італії помер український яхтсмен, єдиний у світі переможець Олімпіад у трьох класах

Поділитися
В Італії помер український яхтсмен, єдиний у світі переможець Олімпіад у трьох класах © sail-world.com
Валентин Манкін чотири рази піднімався на олімпійський п'єдестал пошани, тричі - на його найвищий щабель. Також він доклав руку до підготовки італійських яхтсменів, які потім увійшли в світову еліту вітрила.

На 76-му році життя в італійському Віареджіо помер знаменитий український яхтсмен Валентин Манкін.

Уродженець Олевського району Житомирської області увійшов в історію світового спорту як єдиний яхтсмен, який виграв Олімпійські ігри в трьох видах парусного спорту.

З кінця 1980-х років Манкін переїхав в Італію, де працював тренером і технічним директором італійської федерації парусного спорту. В Ліворно він відкрив тренувальний центр, в якому проходили підготовку майбутні призери Ігор, зірки світового спорту - Алессандр Сенсіні і Цибулі Девоти.

Валентин Манкін почав підкорювати Олімп в 1968 році у віці 30 років на Іграх в Мехіко, де взяв золото в класі Фінн. На наступних двох Олімпіадах він виступав вже Темпесте, вигравши золоту медаль у Мюнхені-1972, а в Монреалі-1976 був другим із-за зміни партнери буквально за кілька тижнів до старту змагань. А на Олімпіаді в Москві (турнір яхтсменів проходив у Талліні) він перейшов в клас Зоряний, де також виявився краще за всіх.

В останні роки Манкін входив в Українську академію спорту, яка зокрема розподіляла номінації премії "Герої спортивного року". !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі