Фізики розкрили секрети великого бігуна Усейна Болта за допомогою рівнянь

Поділитися
Фізики розкрили секрети великого бігуна Усейна Болта за допомогою рівнянь Усейн Болт біжить до чергової перемоги © football.ua
Вчені зуміли описати біг 6-кратного олімпійського чемпіона і рекордсмена з Ямайки, з'ясувавши, коли ж бігун досягає своєї максимальної швидкості.

Фізики з Національного автономного університету Мексики вивчили манеру руху найшвидшого бігуна на планеті Усейна Болта і побудували модель, яка частково пояснює секрет його неймовірних успіхів.

Вчені, які вивчають біомеханіку руху людини, проаналізували відеозаписи забігів на чемпіонаті світу 2009 року у Берліні, де Болт здобув три перемоги на дистанції 100 і 200 метрів, а також в естафеті 4Х100 м.

Аналізуючи зміну позиції спортсмена кожні 0,1 секунди, вони підготували набір рівнянь, що описують поточну швидкість Болта і сили, діючі на його тіло у будь-який момент забігу. Підібравши параметри моделі, фізики під керівництвом Хорхе Ернандеса змогли досягти практично 100% збігу прогнозованого і реального положення Болта на дистанції, передає "Р-Спорт".

Так, ямайський бігун досягає максимального прискорення - 9,49 метра на секунду у квадраті через 0,89 секунди після початку забігу. У цей момент його тіло розвиває потужність у 2,6 кіловат, більша частина якої (92%) витрачається на подолання опору повітря.

Подібні показники дозволяють Усейну досягти максимальної швидкості - 12,16 метра на секунду - на 3-4 секунді забігу і підтримувати її з мінімальними витратами протягом решти дистанції.

Вчені планують перевірити роботу своєї моделі на наступному чемпіонаті світу з легкої атлетики, який пройде у Москві з 10 по 18 серпня.

Нагадаємо, що за свою кар'єру 26-річний атлет шість разів піднімався на найвищу сходинку п'єдесталу Олімпійських ігор, а також є п'ятикратним чемпіоном світу. Основні дистанції Болта - 100 і 200 метрів, де йому неодноразово вдавалося встановлювати світові рекорди. У 2009 році він пробіг стометрівку за 9,59 секунди, а 200 м за 19,19.

Читайте також:

Українські легкоатлети посіли друге місце на етапі "Діамантової Ліги" у Шанхаї

Мессі зумів перехитрити японського супер робота-воротаря

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі